Petkovi protestniki so tokrat protest začeli na Trgu republike in sklenili na Prešernovem trgu. Foto: BoBo/Borut Živulović
Petkovi protestniki so tokrat protest začeli na Trgu republike in sklenili na Prešernovem trgu. Foto: BoBo/Borut Živulović

Navedli so primer ministrstva za kulturo, ki je v zadnjem tednu prek razpisa prekinilo financiranje nekaterim uglednim kulturnim organizacijam in producentom. "Ne bomo molčali ob finančnem uničevanju umetnikov in ustrahovanju novinarjev," sporočajo protestniki.

T. i. protestna ljudska skupščina, ki se je oblikovala na protestih petkovih kolesarjev, je že pred protestom v sporočilu za javnost izpostavila nekatere organizacije, ki so na štiriletnem programskem razpisu ostale brez sredstev. Te so Gala Hala z ljubljanske Metelkove, vokalni orkester Carmina Slovenica, Gledališče Glej, Mesto Žensk, Zavod Maska, Delak center Dragana Živadinova, glasbena skupina Laibach in še številni drugi.

Do parlamentarnih volitev je še 14 petkov. Foto: BoBo/Borut Živulović
Do parlamentarnih volitev je še 14 petkov. Foto: BoBo/Borut Živulović

Kot so še zapisali, se že od samega začetka te vlade dogajajo prerazporeditve sredstev, ki več denarja namenjajo predvsem občinam, kjer vladajo župani pomladnih strank, cerkvenim ustanovam in katoliškim organizacijam, medijem, povezanim s strankami vladajoče koalicije, in društvom, ki jih vodijo simpatizerji vlade.

"Vlada s svojim delovanjem na vse mogoče načine želi odvzeti sredstva in uničiti samostojno kritično kulturo in umetnost v Sloveniji," je na protestu dejal eden vidnejših petkovih protestnikov Jaša Jenull.

Protestniki so poudarili, da se očiten primer političnega dodeljevanja sredstev izkazuje tudi na področju medijev. "Sredstva so tako zlahka dobili Nova24, tednik Demokracija, TV3 (Faktor), zavod Iskreni, Časnik.si, Planet TV, Beletrina, zavod Media Ples in drugi," so navedli.

Množica protestnikov se je pozneje sprehodila do Prešernovega spomenika, kjer so predstavili posodobljeno različico Prešernove glose z naslovom Prešernova glosa za nove čase.