Protestniki so pred hišo poskušali zažgati knjigo zgodovinarja Boža Repeta Prvi predsednik. Foto: MMC RTV SLO
Protestniki so pred hišo poskušali zažgati knjigo zgodovinarja Boža Repeta Prvi predsednik. Foto: MMC RTV SLO
false
Štefka Kučan je protestnikom ponudila čaj, sežiganje knjig pa je označila za sramotno dejanje. Foto: MMC RTV SLO
Protestniki pred Kučanovim domom

Prepričani so, da je Kučan eden izmed akterjev slovenske tranzicije, ki so državo pripeljali v stanje, v kakršnem je danes. Na enem izmed transparentov so zapisali "Kučan kje so naše milijarde", v znak svojega protesta pa so poskusili zažgati njegovo knjigo, ker naj bi bila slavospev njegovi politični karieri. Milana Kučana v času njihovega prihoda ni bilo, je pa pred protestnike stopila njegova žena Štefka Kučan, ki je protestnikom ponudila čaj, zažiganje knjig pa je označila za sramotno početje, je za TV Slovenija poročala Tina Hojnik.

Zgodovinar Božo Repe, čigar knjigo o Kučanu Prvi predsednik, ki je izšla pred kratkim, so protestniki poskusili zažgati, je dejanje komentiral z besedami: "Na neki žalosten način bi bil lahko celo počaščen, ker so me uvrstili med velike osebnosti, kot je Ivan Cankar ali Primož Trubar. Vemo, kdo je v zgodovini zažigal knjige: Katoliška cerkev, nacisti itd. Rad bi verjel, da gre za majhno skupino primitivnih prenapetežev, če pa pogledamo, kaj vse je bilo o knjigi v določenih medijih napisano in na kakšen način so se informacije o tem zboru širile, po katerih omrežjih, potem bi rekel, da za tem stojijo zelo jasni obrisi neke politike."

V stranki SDS so se na Twitterju ogradili od dogodka, saj so zapisali, da ne podpirajo zborovanj pred domovi, in dodali, da je sedež Foruma 21 na Nazorjevi ulici.

Protestniki so, preden so se razšli, napovedali naslednji shod pred ustavnim sodiščem.

Protestniki pred Kučanovim domom