Inštitut za varovanje zdravja, organizacija CINDI in zveza za tobačni nadzor predlagajo, da bi na embalaži tobačnih izdelkov napisali telefonsko številko svetovalnega telefona za pomoč pri opuščanju kajenja. Foto: EPA
Inštitut za varovanje zdravja, organizacija CINDI in zveza za tobačni nadzor predlagajo, da bi na embalaži tobačnih izdelkov napisali telefonsko številko svetovalnega telefona za pomoč pri opuščanju kajenja. Foto: EPA
Andrej Bručan
Minister Bručan je že napovedal, da naj bi bile predlagane spremembe glede omejevanja kajenja sprejete do poletja. Foto: RTV SLO

Predlog strožjega omejevanja uporabe tobačnih izdelkov, ki ga je ministrstvo za zdravje podalo v javno razpravo v začetku meseca, naj bi vse zaposlene obvarovalo pred delovnimi prostori, onesnaženimi z dimom, zato naj bi prepovedali tudi kajenje v gostinskih lokalih.

Kadilnice - a le v omejenem obsegu
Izjemo popolne prepovedi kajenja predstavljajo odprti javni in delovni prostori, posebne hotelske sobe, bivalni prostori v socialnih zavodih in zaporih, kadar v njih živijo samo kadilci, ter posebne kadilnice. Po definiciji iz novele je kadilnica prostor, ki ga lahko lastnik, najemnik ali upravitelj javnih in delovnih prostorov določi in posebej uredi izključno za kajenje. Popolna prepoved kajenja v vzgojno-izobraževanih in zdravstvenih ustanovah ter slaščičarnah obstaja že iz prejšnje ureditve, zato tudi v prihodnje tam kadilnice ne bodo dovoljene.

Nekoliko presenetljivo je predlog pred kratkim podprla tudi sekcija za gostinstvo in turizem pri obrtni zbornici, kjer pa so opozorili le, da pričakujejo, da bo zakon veljal za vse enako in da gostinci ne bodo kaznovani, če bi se gostje kljub njihovemu opozorilu odločili kaditi.

Zakon predvideva tudi zvišanje dovoljene starosti za nakup tobačnih izdelkov s 15 na 18 let. Organizacija CINDI Slovenija pa predlaga še, da bi prepovedali kajenje v osebnih avtomobilih, če je sopotnik kadilca mladoletna oseba, v okviru javnih športnorekreativnih površin in v okolici izobraževalnih ter zdravstvenih ustanov.

Evropa že nekaj časa podpira omejevanje
Slovenija bi se z omejevanjem kajenja pridružila Italiji, Irski in nekaterim članicam EU-ja, v katerih je kajenje na javnih mestih prepovedano. Za ostrejši nadzor uporabe tobačnih izdelkov se zavzema evropski komisar za zdravje Marcos Kyprianou, k spremembam obstoječega zakona pa Slovenijo zavezuje tudi okvirna konvencija ZN-a o nadzoru nad tobakom.