Vsi postopki, ki jih vodi komisija, se nanašajo na obdobje, ko je bila Simona Dimic zaposlena kot vodja kabineta predsednika vlade. Foto: MMC RTV SLO
Vsi postopki, ki jih vodi komisija, se nanašajo na obdobje, ko je bila Simona Dimic zaposlena kot vodja kabineta predsednika vlade. Foto: MMC RTV SLO
Kimisija za preprečevanje korupcije
Dimičeva se pogovora na protikorupcijski komisiji ni udeležila. Foto: MMC RTV SLO

Proti nekdanji vodji kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja Simoni Dimic je Komisija za preprečevanje korupcije sprožila več postopkov. Eden izmed njih je že končan, rezultat pa je 1.600 evrov globe, ki jo je Dimičeva že plačala. Takrat je prek odvetnika medijem sporočila, da se je zmotila pri izpolnjevanju obrazca za prijavo premoženjskega stanja funkcionarjev. Kreditne obveznosti je po njenih trditvah sicer navedla, "a v napačno rubriko".

Kršitvi sta bili dve
A v komisiji so zdaj objavili sporočilo, da se Dimičeva ni zmotila, temveč je posredovala lažen podatek. In to dvakrat. V obrazec za prijavo premoženja fukncionarjev namreč ni vpisala podatka o prevzetih jamstvih (poroštvu) za več 100.000 evrov posojila. Prav tako je navedla, da je kot posojilodajalka dala posojilo za več 100.000 evrov, medtem ko iz dokumentacije izhaja, da je to posojilo dejansko najela ona sama, kar pomeni, da je komisiji posredovala neresničen oziroma lažen podatek.

"Globa kršiteljici ni bila izrečena le zaradi vnosa podatkov v napačno rubriko, kot sta javnosti sporočila kršiteljica in njen odvetnik, pač pa tudi zaradi opustitve prijave podatka o prevzetih jamstvih. Do obeh kršitev je prišlo dvakrat, in sicer v obrazcu, posredovanem Komisiji avgusta 2010, in tudi v obrazcu, posredovanem po prenehanju zaposlitve v javnem sektorju decembra 2010," še dodajajo v komisiji.

Dokaze so poslali policiji, Dursu in inšpekciji
Med preiskavo Dimičeve so odstopili dokazni material tudi policiji zaradi "suma več uradno pregonljivih kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in s področja kaznivih dejanj zoper delovno razmerje in socialno varnost". Komisija je del zbranega gradiva odstopila še davčni upravi in gradbeni inšpekciji. Sama pa še vedno vodi postopek glede ugotavljanja dejanskega stanja na področju konflikta interesov in omejitev poslovanja.

Odstopila je oktobra
Dimičevi so mediji sredi oktobra lani očitali vrsto nepravilnosti pri nakupu in obnovi hiše v ljubljanskih Murglah, med drugim, da je od banke NLB dobila za svojo plačo nesorazmerno visoko posojilo pod izredno ugodnimi pogoji. Zaradi očitkov je 22. oktobra odstopila z mesta vodje premierjevega kabineta.