Ulice prestolnice so znova polne protestnikov. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Ulice prestolnice so znova polne protestnikov. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Znova so se na ulicah nekaterih slovenskih mest zbrali protestniki, pretežno na kolesih, in izrazili svoje nestrinjanje s politiko vlade ter zahtevali njen odstop. V središču Ljubljane so se ulice znova močno napolnile s protestniki.

Že uro pred začetkom protesta so protestniki Trg republike porisali s kredo – akcija je bila odgovor na to, da so policisti prejšnji petek zaradi risanja s kredo po tleh zoper več oseb uvedli prekrškovni postopek. Pisali so gesla, kot sta Stop korupciji, Narava ni vaša in Proti kapitalokraciji, in pozivali k odstopu vlade oziroma premierja Janeza Janše. Organizatorji protestov so udeležence pozivali, naj pišejo izključno po tleh, in ne po zidovih ali pročeljih hiš, in tako ne povzročajo nobene škode. Protestniki so podobna gesla tudi vzklikali.

Pred parlamentom se je zbrala večtisočglava množica protestnikov in skandirala
Pred parlamentom se je zbrala večtisočglava množica protestnikov in skandirala "lopovi". Foto: BoBo

Na poti pred parlament so se protestniki ustavili pred vladno in predsedniško palačo, kjer so glasno skandirali "lopovi, lopovi", nato pa so Prešernovo cesto popisali s kredami. Med drugim so zapisali "Borut, prodana duša", pa tudi "Dovolj levih in desnih".

Prihajajoč na Trg republike so se med množico delile piščalke, ki so močno ojačale hrup. Nato so se protestniki ustavili tudi na Slovenski cesti, ki so jo prav tako popisali z napisi, kot so "Dol z Janševo vlado", "Odpusti jim, čeprav dobro vedo, kaj delajo" in "Ne boste nas, nikoli nas ne boste!" ter "#odstop".

Protestniki z okoljsko noto

Ob svetovnem dnevu varstva okolja so bile še toliko bolj izpostavljene okoljske teme. Opaziti je bilo številne transparente z napisi, je za Televizijo Slovenija poročala Barbara Vidmajer. Med drugim so glasno nasprotovali izrinjanju nevladnih organizacij iz okoljskih upravnih postopkov. Tako je bilo opaziti transparente z napisi "Narave ne damo" in "Ne jezite Save".

Po prihodu pred parlament se je hitro nabrala večtisočglava množica, ki je glasno žvižgala in tudi tukaj skandirala "lopovi", vmes sta tu in tam odmevala tudi medklica "Janez, kje si?" in "Pada vlada". Tokrat so sicer protest nadgradili še z eno skupno akcijo, proti parlamentu so namreč odvrgli papirnata letala. Protestniki so sporočali tudi, da "je v parlamentu treba zamenjati ves kader" in da za "vsako rit palica raste", s čimer so sporočali vsesplošno nezadovoljstvo s slovensko politiko, ne zgolj z "levo" ali "desno". Mogoče pa je bilo videti tudi transparent, ki je ponujal "domač kaviar".

Protestniki so se oborožili s papirnatimi letalci. Foto: BoBo
Protestniki so se oborožili s papirnatimi letalci. Foto: BoBo

Protesti tudi v drugih slovenskih mestih

V Mariboru se je protest v središču mesta tudi tokrat začel na Trgu svobode, kjer se je zbralo nekaj več kot 200 ljudi, od tega okoli 120 na kolesih, kar je manj kot prejšnjikrat. Tudi tokrat so s transparenti, z žvižgi in hupanjem ter kolesarjenjem izražali nestrinjanje z aktualno oblastjo, je poročal Radio Slovenija.

V Celju pa se je tokrat zbralo približno 150 ljudi. Nekateri so nosili transparente, drugi so po ulicah pisali s kredo. Prvič se je v knežjem mestu zbrala tudi peščica privržencev vlade, nekateri so glasno zmerjali protivladne protestnike. V Velenju je na Titovem trgu kolesarilo približno 70 protestnikov.

Prihodnji petek na proteste peš

Proteste že sedmi petek zapored organizira več iniciativ, ki so h kolesarjenju vabile prek družbenih omrežij. Že v sredo je sicer na dvorišču AKC-ja Metelkova v Ljubljani potekala tudi skupščina nekaterih skupin, ki organizirajo petkove proteste. Na njej so med drugim sklenili, da se bodo prihodnji petek protestniki na ulice namesto s kolesi podali peš.

Pripravljajo protest proti avtoritarnim politikam; kot so pojasnili organizatorji, bodo s tem, ko bodo sestopili s koles, vsem omogočili enake možnosti, ker se bodo vsi premikali na enak način.

Dogajanje je bilo mogoče spremljati tudi na družbenih omrežjih, saj so nekateri udeleženci, ne le v Ljubljani, ampak tudi drugih slovenskih mestih, dogajanje snemali in predvajali.

Že šesti petek zapored so se v več slovenskih mestih zbrali protestniki