Marko Rupnik. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Marko Rupnik. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Zoper njega so uvedli previdnostne ukrepe, sicer pa je primer zaključen, saj so dejstva zastarela, je dodal. "V zadnjih dneh smo lahko v različnih medijih zasledili članke o patru Marku Ivanu Rupniku. Žal kot vedno precej napihnjeno, tudi z veliko neresnic," je Žvanut zapisal v izjavi po včerajšnjem poročanju medijev o poročilu jezuitskega reda, da so bile lani proti znanemu slovenskemu patru in umetniku Rupniku vložene obtožbe o domnevnih psihičnih in spolnih zlorabah redovnic ter da mu je red prepovedal opravljati nekatere dejavnosti.

Potrdil je, da je dikasterij za nauk vere leta 2021 prejel pritožbo zoper patra Rupnika in Družbo Jezusovo zaprosil za uvedbo predhodne preiskave primera. "To je pač normalna procedura. Pritožba ni prišla s strani redovnic, kar nekateri mediji lažno navajajo," je dodal.

Družba Jezusova je po besedah Žvanuta za preiskavo kot zunanjega preiskovalca imenovala redovnika iz drugega reda. Na pričanje je ta povabil več ljudi in končno poročilo predstavil dikasteriju za nauk vere. Ta je ugotovil, da je obravnavana dejstva štel za zastarela in zato primer zaključil na začetku letošnjega oktobra.

Sorodna novica Po obtožbah o zlorabi redovnic ukrepi Vatikana za patra Rupnika

"Verjamem, da bodo osebe, ki jim je zaupano reševanje tega primera, prišle do resnice"

V okviru predhodne preiskave pa so bili zoper patra Rupnika sprejeti previdnostni ukrepi, je povzel Žvanut. "Ponavljam, to so previdnostni ukrepi in nikakršne sankcije ali prepovedi s strani Vatikana, kar zasledimo v medijih. Previdnostni ukrepi so pač nekaj običajnega, ko pride do takšnih ali podobnih obtožb zoper redovnika," je pojasnil. Zoper njega torej niso uvedene nikakršne sankcije, temveč je dikasterij le obvestil Družbo Jezusovo, da je primer zastaral, je dodal.

Pater Rupnik že več kot 20 let živi zunaj Slovenije, zato Žvanut kot provincial ni neposredno vključen v to preiskavo. "Zanj je trenutno odgovoren delegat mednarodnih hiš v Rimu, ki pa me seveda obvešča o dogajanju in predvidevam, da me bo v primeru kakršnihkoli novih informacij tudi o tem obvestil," je še izjavil.

Ob tem je poudaril, da Družba Jezusova vsako pritožbo proti enemu od svojih članov vzame zelo resno, saj je njeno poslanstvo sprava in iskanje resnice. "Verjamem, da bodo osebe, ki jim je zaupano reševanje tega primera, tudi prišle do resnice," je še zapisal.

Pater Rupnik je znan sakralni umetnik. Leta 2000 je prejel Prešernovo nagrado za mozaično poslikavo papeževe kapele Odrešenikove matere v Vatikanu. Ob jubileju usmiljenja, ki ga je leta 2016 razglasil papež Frančišek, pa je ustvaril znak oz. logotip, ki prikazuje Jezusa oziroma Boga, ki nosi izgubljenega človeka, Adama na svojih ramenih.