Vsebina prve kazenske ovadbe v zvezi s Sovo ni znana. Foto: RTV SLO
Vsebina prve kazenske ovadbe v zvezi s Sovo ni znana. Foto: RTV SLO
Ivo Sanader

Absolutno nedopustno je žaliti dostojanstvo sosednje države, to je kršenje mednarodnih konvencij in pravil obnašanja.

Ivo Sanader
Janša in Sanader o prisluškovanju
Ovadba v Sovi

Zoper odgovorno osebo - neuradno naj bi šlo za Iztoka Podbregarja - je policija podala ovadbo zaradi dveh kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja po 261. členu kazenskega zakonika. Preiskava poteka v sodelovanju z vrhovnih tožilstvom, kjer vsebine kazenske ovadbe niso želeli komentirati.

Sanader: Tujim državnikom se prisluškuje le v vojni
Afera Sova še vedno odmeva tudi v sosednji Hrvaški. Ta se bo, če se izkaže, da je bil cilj prisluškovanja Sove njihov premier Ivo Sanader, "ustrezno odzvala". Sanader namreč meni, da se "po mednarodnih konvencijah voditeljem držav ne prisluškuje, razen v vojni". "Čeprav imamo nekaj odprtih vprašanj, to ne pomeni, da smo v vojni," je ob robu tradicionalnega vrha Evropske ljudske stranke v Bruslju še dodal hrvaški predsednik vlade. Hrvaška sicer na diplomatsko noto Slovenije še čaka, Sanader pa odgovor pričakuje v prihodnjih dveh ali treh tednih.

Tako Ivo Sanader kot tudi slovenski premier Janez Janša pa sta v Bruslju vnovič zavrnila navedbe, da sta se dogovarjala za incidente v Piranskem zalivu. "To je največja neumnost, ki sem jo slišal v politiki," je dejal Sanader. Janša pa je dodal, da so to "res smešne trditve, ki ne zaslužijo nobenega komentarja". Slovenski predsednik vlade je zatrdil tudi, da ni seznanjen s kazensko ovadbo v zadevi Sova.

Od tri mesece do osem let zapora
Kakšna kazen pa se lahko obeta osebi, ki zlorabi položaj, povzroči večjo škodo ali huje prekrši pravice drugega? Osebo se kaznuje z zaporom do treh let. Uradna oseba, ki z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi sebi ali komu drugemu izrabi svoj uradni položaj, pri tem pa niso podani znaki drugega kaznivega dejanja, se kaznjuje z zaporom od treh mesecev do petih let, še določa omenjeni člen, če pa si storilec s takšnim dejanjem pridobi veliko protipravno premoženjsko korist in mu je šlo za to, da si pridobi tako korist, se kaznuje z zaporom od enega do osmih let, pravi 261. člen kazenskega zakonika.

Drnovšek: Takšno prisluškovanje ni bilo dovoljeno
Predsednik Janez Drnovšek je komentiral ugotovitve četrtega vmesnega poročila o delu Sove in dejal, da takšno prisluškovanje ni bilo nikoli dovoljeno in da so vsi direktorji službe dobili jasna navodila. Na vprašanje, ali bi za nekdanjega direktorja Sove Iztoka Podbregarja še vedno dal roko v ogenj, pa je odgovoril, da sam ljudem zaupa, dokler se ne pokaže drugače.

261. člen kazenskega zakonika določa, da se uradna oseba, ki je z namenom, da bi sebi ali komur koli drugemu pridobila kakšno nepremoženjsko korist ali da bi komu prizadejala škodo, in ki izrabi svoj uradni položaj, kaznuje z zaporom do enega leta.

Absolutno nedopustno je žaliti dostojanstvo sosednje države, to je kršenje mednarodnih konvencij in pravil obnašanja.

Ivo Sanader
Janša in Sanader o prisluškovanju
Ovadba v Sovi