Kresovanje na Rožniku v Ljubljani

"Pravice morajo pripadati vsem," je na ljubljanskem Rožniku popoldne v izjavi za TV Slovenija povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Pravice ne smejo biti privilegij nekaterih, ampak morajo pripadati vsem, ki živijo od svojega dela – in to enake, je sklenil.

Kresovi bodo drevi zagoreli po vsej Sloveniji, od Prekmurja do Primorske. Največ ljudi tudi letos pričakujejo na kresovanju na Rožniku nad Ljubljano, kjer bo zbrane nagovorila predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič. Po prižigu kresa bodo za glasbo poskrbele skupine Dan D, Voice Attack in Greg Black & The Bad Notion.

Družili se bodo tudi na Trgu Leona Štuklja v Mariboru, govorec bo izvršni sekretar ZSSS-ja Andrej Zorko. Za glasbeni program bodo zadolženi Godba Ruše z mažoretkami, Karneval Band in Rock Partyzani. Kresovanje z glasbo bo med drugim tudi v krajevni skupnosti Malečnik pri Mariboru in v Rušah.

Tradicionalno osrednje kresovanje v slovenski Istri z živo glasbo bo na Markovcu nad Koprom pripravila Obalna sindikalna organizacija – KS 90.

Noč bo za marsikoga kratka, saj bodo v ponedeljek zjutraj marsikje že zgodaj zadonele prvomajske budnice, ki jim bodo čez dan sledile praznične prireditve.

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac pa je povedal: "Kapitalizem je v polnem pogonu, izkoriščanje delavk in delavcev je v polnem pogonu, iščejo se tudi novi modeli izkoriščanja. Daleč od tega, da bi bil boj za delavske pravice mrtev, ampak je pomemben in potreben včeraj, danes in jutri."

Sindikati opozarjajo, da se je za izboljšanje delavskega položaja treba boriti ves čas, saj zdajšnje razmere niso podarjene, temveč izborjene v več kot 200-letnih prizadevanjih.

Kresovanje je ena izmed najbolj pričakovanih tradicionalnih prireditev v Sloveniji, ki privablja množice obiskovalcev od blizu in daleč. Predvečer prvega maja je namreč čas za druženje in prižig številnih kresov po vsej državi, ki predstavljajo odlično priložnost za druženje in zabavo za vse generacije. A hkrati je tudi priložnost, ko skušamo ozavestiti pravice zaposlenih. Prvi maj namreč ne sme biti zgolj spomin, temveč je tudi vsakoletni opomin na že izborjene pravice v trdem boju s kapitalom.

Letos je turbulentno leto sprememb, predlogov in reform na eni strani, na drugi strani pa leto razpada javnega zdravstvenega sistema, leto inflacije in nemira. Ampak zdi se, kot da se vse skupaj zgolj omenja – resnih poskusov, da bi kar koli spremenili, pa ni, je kritična sindikalistka Lidija Jerkič.

"Nekako grenek občutek je ob tem prvem maju. Pričakovanja so seveda vsakič večja, kot je realnost. Tega smo že navajeni. Ampak vendarle, premik v smeri, da bi bil kapital, premoženje oziroma zaslužki razdeljeni bolj enakopravno, se zdi, da se ne dogaja," pravi.

Kresovanje v Goričanah pri Medvodah. Foto: BoBo
Kresovanje v Goričanah pri Medvodah. Foto: BoBo

Sindikati se morajo tudi v času rekordno nizke brezposelnosti bojevati za plače, pokojnine in ustrezne delovne pogoje, je v govoru na kresovanju, ki ga je na predvečer 1. maja v Kopru organizirala Obalna sindikalna organizacija – KS 90, poudaril njen generalni sekretar Damjan Volf.

Kot je povedal Volf, so se tudi letos pripravili na praznovanje mednarodnega praznika dela z jasnim ciljem. "Tudi v času rekordno nizke brezposelnosti oziroma rekordno visoke zaposlenosti zahtevamo od delodajalcev, da delo plačujejo dostojno, da delavci delajo v varnih in zdravih delovnih pogojih ter da s tega naslova slovenski delavec, ko se upokoji, dobi takšno pokojnino, da ga ne bo vrgla na prag revščine, ampak da bo lahko s to pokojnino dostojno preživel," je ob robu dogodka povzel bistvo svojega slavnostnega govora.

Sindikalna slovesnost pred praznikom dela se je sicer začela s prižigom bakel pred koprsko Taverno, od koder se je nekaj več kot sto udeležencev odpravilo na Markovec, kjer so pred precej večjo množico prižgali kres, sledila pa je zabava z glasbo.

Praznovanja pred praznikom dela
Kresovanje na Rožniku