Slovenska posadka je v Italiji na usposabljanju. Foto: Janko Petrovec
Slovenska posadka je v Italiji na usposabljanju. Foto: Janko Petrovec
Sorodna novica Podpisana pogodba za drugo letalo spartan

Gre že za drugo tovrstno vojaško letalo, ki ga kupuje Slovenija in ga proizvaja italijansko podjetje Leonárdo, ki ima svojo tovarno letal v kraju Caselle pri Torinu, kjer se na prvem od dveh letal že usposabljajo slovenski vojaki.

Taktično transportno letalo srednje velikosti spartan uporabljajo v 16 državah sveta. V torinskem Leonardu jih izdelajo do 10 na leto.

Vojaške sile ga uporabljajo za humanitarno pomoč, pri naravnih nesrečah ali epidemijah, pri gašenju požarov in pri klasičnih vojaških operacijah, kot so prevoz vojakov, padalcev in tovora. Uporaben je tudi na območju "zadnje taktične milje" pred bojišči, je povedal testni pilot v podjetju, Giampaolo Goattin.

Foto: Janko Petrovec
Foto: Janko Petrovec

Leti lahko v najslabšem vremenu

Spartan lahko leti v najslabšem vremenu, vzleta in pristaja pa tudi na vsega sto metrov makadamskega ali travnatega terena. Različica modela C-27J, izdelana za Slovenijo, velja za najnovejšo, vključno z opremo za prepoznavanje sovražnika, satelitsko komunikacijo in digitalne povezave.

"Posadka letala je tu malo večja kot pri nekih drugih letalih. Osnovna ekipa je pilot, kopilot in pa load master (mojster za nakladanje, op. n.)," je povedal praporščak Mišo Rakuša, ki se že od aprila usposablja za "skrbnika tovora" na spartanu.

"Mi smo tukaj štirje kolegi. Najprej smo bili poslani v italijansko vojsko v Piso. Ko smo tisto izobraževanje končali, smo začeli praktične dejavnosti na samem letalu," je še povedal Rakuša.

Slovenija bo za dva spartana plačala 129 milijonov evrov

Slovenija je letalo naročila leta 2021, zdaj pa – za 3,5 milijona evrov manj – še drugega. Obe nas bosta z dodatnimi moduli, logistično podporo, zavarovanji, izobraževanji, upravljavskimi in administrativnimi stroški stali 129 milijonov evrov. Flota Slovenske vojske bo tako zrasla na 25 letal.

Prvi spartan, ki že nosi ime Martin Krpan, naj bi v novo domovino priletel do konca leta.

Prvo letalo Spartan bo v Sloveniji še letos