Foto:
Foto:

Svetovna zdravstvena organizacije (WHO) pa je sporočila, da virus ptičje gripe ni prenosljiv s človeka na človeka.

Po potrditvi bolezni pri dveh sestrah v Vietnamu so sumili, da bi se z virusom ptičje gripe utegnili okužiti v stiku z bratom, ki je prav tako umrl za to boleznijo. Dodatni testi v Hongkongu pa so pokazali, da v vzorcu virusa žrtev ni človeških genov.

Če pa bi se virus ptičje gripe kombiniral z virusom običajne gripe, bi lahko umrlo na milijone ljudi, so opozorili pri WHO-ju. V Vietnamu in na Tajskem je za virusom H5N1 doslej umrlo 18 ljudi, v Kambodži pa preiskujejo, ali je pred tedni umrla ženska imela virus ptičje gripe.

Japonska prepovedala uvoz mesa perjadi iz ZDA
Po včerajšnjem odkritju primera ptičje gripe v ZDA je Japonska prepovedala uvoz perjadi iz ZDA. Hkrati pa je japonsko ministrstvo za kmetijstvo napovedalo, da so glede preklica prepovedi uvoza govedine iz ZDA pripravljeni na kompromis. V ameriški zvezni državi Delaware so resda odkrili primer ptičje gripe, vendar ne gre za isti virus kot v Aziji.

Japonska zahteva od ZDA pri izvozu mesa predvsem strožje standarde nadzora, ki bi bili podobni japonskim. Uvoz govedine so prepovedali decembra lani, ko so v ZDA odkrili primer bolezni norih krav. Japonska je sicer največji kupec ameriške govedine, vrednost uvoza pa je okoli milijardo ameriških dolarjev.