"Slabo poslovanje in zadolževanje ter razpolaganje z vsem premoženjem je možno obremeniti tako, da lahko pride do najhujšega, to je stečaj, " je prepričana Olga Franca (SLS). Foto: MMC RTV SLO

Cel zakon se pravzaprav norčuje iz vseh nas, s svojimi nedodelanimi členi, ki zgolj na pol opredelujejo zakonske rešitve in tako ustvarjajo kup pravnih praznin, v katerih se bo dalo ribariti v zares kalnih vodah.

Franc Pukšič

Na zadnji novinarski konferenci pred nedeljskim referendumom o zakonu o RTV Slovenija sta podpredsednica stranke SLS-a Olga Franca in poslanec Franc Pukšič pozvala, naj ljudje gredo na referendum in glasujejo proti zakonu. "Vsa dosedanja soočenja s predstavniki vladne koalicije nas niso prepričala, niso nam dala odgovorov o tem, da bi lahko zavrgli tako opredeljena mnenja pravno-zakonodajne službe, kakor tudi mnenja zunanjih strokovnjakov in naše ugotovitve, saj smo zakon zelo dobro preštudirali," je pojasnila Franca.

Franca: Nacionalna televizija bo prešla v komercialno
Največja težava, ki jo prinaša novi zakon, je po mnenju Olge Franca "nova pravna organizacijska oblika, ki ne bo več javni zavod in bo lahko prešel v gospodarsko združbo, katere poslovanje temelji na dobičkonosnosti. V zakonu piše, da naj bi bilo javnega programa le 51 odstotkov, kar je jasno dejstvo, da bo sedanja nacionalna televizija prešla v komericialno."

V SLS-u so že pred časom pozvali ministrico za kulturo Majdo Širca, naj javno objavi seznam nepremičnin, ki so v lasti RTV-ja, saj po besedah Olge Franca "zakon pravi, da bo vse premoženje, ki je sedaj v lasti države Slovenije, prešlo v upravljanje in razpolaganje tej novi obliki RTV-ja, kar pomeni, da ga bomo lahko zadolžili tudi do celotne vrednosti do premičnega in nepremičnega premoženja." Seznam, iz katerega je razvidno, da ima zavod RTV Slovenija 55 milijonov nepremičninskega premoženja in ga je ministrstvo objavilo na spletni strani, je Franca označila kot "skromna, neverodostojna listina, ki ne nosi niti podpisa, niti žiga, to ni uradni dokument države." Kot je dejala Franca, po njihovih podatkih celovit seznam vsega premoženja sploh ne obstaja.


Pukšič: V nedeljo bo zakon padel

"Ne dovolimo, da bi Golobič-Širca oz. rdeče-oranžni cunami dvignil RTV naročnino," je dejal Pukšič. Prepričan je namreč, da je treba ljudem povedati, da če bo zakon sprejet, se bo avtomatično naročnina dvigovala z inflacijo in življenjskimi stroški, kar pomeni, da bi naročnina po Pušičevih zatrdilih znašala 35 evrov. "Oranžno-rdeči cunami je začel na bankah, nadaljeval v energetiki in pristal na RTV-ju. V SLS-u verjamemo, da bodo v nedeljo ljudje glasovali proti in bo ta zakon padel," je dejal Pukšič.

Poslanec SLS-a je še poudaril, da na seznamu, ki ga je objavilo ministrstvo za kulturo, ni nikjer ovrednotena niti oprema niti nepremičnine. Prepričan je, da gre za "500 milijonov ali pa še več vrednosti premoženja nacionalne RTV Slovenija".

Cel zakon se pravzaprav norčuje iz vseh nas, s svojimi nedodelanimi členi, ki zgolj na pol opredelujejo zakonske rešitve in tako ustvarjajo kup pravnih praznin, v katerih se bo dalo ribariti v zares kalnih vodah.

Franc Pukšič