Direktor Radia Slovenija se je po sestanku z uredništvom Vala 202 odločil, da prekliče svojo odločitev o prekinitvi pogodbe z novinarko. Foto: RTV SLO
Direktor Radia Slovenija se je po sestanku z uredništvom Vala 202 odločil, da prekliče svojo odločitev o prekinitvi pogodbe z novinarko. Foto: RTV SLO
Radio Slovenija
Vasle zagotavlja, da je Radio Slovenija javni medij, ki mora biti profesionalno korekten. Foto: RTV SLO

Protest sindikata in društva so sprožili zadnji dogodki na Radiu Slovenija, ko je direktor Radia Slovenija Vinko Vasle prekinil pogodbo o honorarnem sodelovanju z novinarko Vala 202 Natašo Štefe. Vasle je prepoved sicer preklical, a sindikat in društvo trdita, da "to ne spreminja dejstva, da je direktor uporabil upraviteljske pristojnosti za sankcioniranje zaradi izražanja mnenj in stališč, kar zakon o medijih prepoveduje".

Po mnenju sindikata in društva dogodki na Radiu Slovenija kažejo na skrb vzbujajočo nizko raven spoštovanja uredniške avtonomije, opozarjata pa tudi na vse večji delež novinarjev, ki kljub stalnemu in rednemu delu za Radio Slovenija niso redno zaposleni, ampak imajo status svobodnih novinarjev na podlagi pogodb. "Te pogodbe ne zagotavljajo niti najbolj osnovne profesionalne in socialne varnosti, negotovost zaradi možnosti prekinitve pogodbe pa predstavlja veliko grožnjo svobodnemu in odgovornemu opravljanju novinarskega dela," so zapisali v sindikatu in društvu novinarjev.

Vodstvo RTV Slovenija so v sindikatu in društvu pozvali, naj kadrovsko politiko uskladi z veljavnimi pravnimi okviri, spoštuje avtonomijo uredništev in svobodo izražanja ter vsem novinarjem zagotovi razmere za profesionalno opravljanje novinarskega dela.

Vasle odgovarja na obtožbe sindikata in društva novinarjev
Direktor Radia Slovenija Vinko Vasle je v odgovor protestni izjavi sindikata in društva zapisal, da sta avtonomijo in svobodno izražanje opredelila kot nekaj, kar je nad novinarsko etiko in profesionalnimi standardi. To ga skrbi, ker bi to pomenilo, da je "zaradi svobode izražanja mnenj in stališč dovoljeno praktično vse".

Vasle je v svoji izjavi zapisal tudi, da ukrepa proti honorarni sodelavki ni izrekel na pamet, da ni šlo za en sam primer, a je kljub temu ocenil, da je ukrep prestrog in ga je zato preklical. Poudaril je tudi, da Radio Slovenija ni last ne levih ne desnih, ampak je last vseh in mora biti zato profesionalno korekten.