Drnovšek je zdravnika nehal obiskovati januarja lani. Foto: RTV SLO
Drnovšek je zdravnika nehal obiskovati januarja lani. Foto: RTV SLO

... zato naj trikrat premisli, če bi odklonil naše nasvete.

Zvonimir Rudolf, direktor Onkološkega inštituta
Pavel Poredoš
Pavel Poredoš še vedno dopušča izjeme, čeprav se mu zdijo malo verjetne. Foto: RTV SLO

Onkologi sicer pravijo, da rak ne more kar izginiti, obstajajo pa primeri, kjer se zgodi spontan umik zasevkov, vendar pri zelo majhnem odstotku bolnikov. Direktor Onkološkega inštituta Zvonimir Rudolf je novinarki Jeleni Aščić povedal, da se ne spomni, da bi v zadnjih desetih letih slišal za kakšnega bolnika v Sloveniji, pri katerem bi kateri koli rak izginil sam od sebe.

Sam pravi, da ima seveda vsak pravico odkloniti zdravljenje ali se ne strinjati s predlaganim zdravljenjem, vendar se vsi v medicini trudijo, da naredijo najboljše in da nudijo bolniku kar največ možnosti.

Pozitiven način razmišljanja in zdrav življenjski slog sta za uspeh zdravljenja vsekakor pomembna, pravijo zdravniki. Pavel Poredoš, predsednik Zdravniškega društva, dopušča možnost, da sta lahko pozitiven način razmišljanja in zdrav življenjski slog uspešna brez zdravnikov, če gre za funkcijske bolezni, ki nimajo organske osnove.

Če pa gre za neko napredovano organsko bolezen, pa težko razume, da bi lahko zgolj s spremembo življenjskega sloga premagali tako težko bolezen. Sam sicer še vedno dopušča izjeme.

Skeptična tudi homeopatinja
Homeopatinja Ana Krušič-Kaplja pravi, da je v tujini velikokrat poslušala predavanja znanih profesorjev, ki so trdili, da si raka pridelamo v glavi, in zato naj bi ga tam tudi oddelali, vendar sama svojim pacientom vedno priporoča, da naj izkoristijo vse možnosti uradne medicine, potem pa naj iščejo še druge poti.

Pri predsedniku Drnovšku so najprej odkrili raka na ledvicah, nato pa januarja lani še zasevke na pljučih in jetrih. Januarja je, tako pravi Drnovšek, nato nehal obiskovati zdravnika.

... zato naj trikrat premisli, če bi odklonil naše nasvete.

Zvonimir Rudolf, direktor Onkološkega inštituta