Policija ima sodeč po raziskavi celo negativno zaupanje. Foto: BoBo
Policija ima sodeč po raziskavi celo negativno zaupanje. Foto: BoBo

Agencija Valicon je v sredini oktobra izvedla raziskavo Ogledalo Slovenije, kjer meri zadovoljstvo s splošnim stanjem v Sloveniji, pa tudi zaupanje v institucije in poklice.

Sorodna novica Raziskava: Med epidemijo največ zaupanja ljudi izgubili policisti

Najbolj zaupanja vredna institucija ostajajo mala slovenska podjetja. Sledijo civilna zaščita, "podjetje, organizacija, v kateri delujete", pa šolstvo. Sledijo spletne trgovine, velika slovenska podjetja, pa trgovine oziroma trgovska podjetja. Vsi našteti so zaupanje ohranili, okrepili ali pa jim je minimalno padlo, navaja Valicon.

Tem sledijo vojska, zdravstvo in policija, institucije z občutnejšim padcem zaupanja. Sploh policija je prvič, odkar izvajajo raziskavo, padla v območje negativne stopnje zaupanja. Občutnejši padec zaznavata tudi NIJZ, predsednik republike, ki je zdaj na 21. mestu, tik za predsednikom državnega zbora, ki mu je zaupanje celo zraslo. Na dnu lestvice ostajajo ključne institucije izvršne in zakonodajne oblasti ter Cerkev.

Glede na čas pred epidemijo (november 2019) sta največ izgubila predsednik republike in policija.

Foto: Valicon
Foto: Valicon

Kaj pa pri poklicih? Tam je vrstni red povsem na vrhu nespremenjen, najbolj zaupanja vredni ostajajo gasilci, sledijo medicinske sestre. Tretje mesto tokrat zasedajo (mali) podjetniki, a ne toliko zaradi rasti zaupanja vanje kot zaradi občutnejšega padca zaupanja v znanstvenike. Še večji padec zaupanja so doživeli učitelji in zdravniki. Največji padec pa je znova doletel policiste. Edina omembe vredna rast je uspela sodnikom (katerih stopnja zaupanja sicer ostaja v negativnem). Na dnu lestvice so prikovani politiki na splošno, sledijo vladni ministri, državni uradniki in duhovniki.

Glede na čas pred epidemijo so največ zaupanja pridobili univerzitetni profesorji, sodniki, učitelji, občinski uradniki, javni tožilci in novinarji. Tudi v tem pogledu so največ izgubili policisti.

Foto: Valicon
Foto: Valicon

Raziskava je bila izvedena v sklopu spletnega panela anketirancev Jazvem.si. Tri četrtine članov panela je bilo pridobljenih s pomočjo verjetnostnega vzorčenja. Rezultati so reprezentativni za slovensko spletno populacijo od 18 do 75 let po spolu, starosti, izobrazbi in regiji. Stopnja penetracije medmrežja v Sloveniji v tej starosti je 85 odstotkov, večja od stopnje penetracije fiksne telefonije, navaja Valicon. Anketirali so med 8. in 13. oktobrom, velikost vzorca je 1014 ljudi.

Foto: Valicon
Foto: Valicon