Ob prvem popisu cen osnovnih živil v letu 2023 in devetem zapored je bila najcenejša košarica tokrat v Hoferju (38,91 evra), najdražja pa v Eurospinu (48,29 evra). Drugo najcenejšo košarico je imel Lidl (42,58 evra), sledili so Tuš (42,67 evra), Spar (45,79 evra) in Mercator (46,49 evra).

Primerjava cen osnovnih živil in dosedanji popisi pri šestih trgovcih v Slovenji so dostopni na portalu ministrstva za kmetijstvo Naša super hrana.

Pri večini trgovcev po navedbah ministrstva niso zaznali razlik med akcijskimi in rednimi cenami v najcenejši košarici, razen pri dveh, pri katerih sta košarici z akcijskimi cenami za 2,01 evra oziroma 0,40 evra ugodnejši od tistih z rednimi cenami.

V celotnem obdobju spremljanja cen, torej med 13. septembrom 2022 in 3. januarjem 2023, se je vrednost povprečne najcenejše košarice osnovnih živil znižala za slabih 12 odstotkov oziroma za 5,78 evra.

Razlika med najdražjo in najcenejšo košarico osnovnih živil je ob zadnjem popisu znašala skoraj deset evrov. Foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Razlika med najdražjo in najcenejšo košarico osnovnih živil je ob zadnjem popisu znašala skoraj deset evrov. Foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Svinjsko meso dražje kar za tretjino

Ob tem so na ministrstvu ugotovili, da se je v primerjavi s prejšnjim popisom cen, ki je bil opravljen 19. decembra, opazno podražilo meso. "Svinjsko meso je v povprečju dražje za kar 33,19 odstotka, goveje pa za 12,68 odstotka. Pri piščančjem mesu povišanje cen ni tako ekstremno, vendar je kljub temu opazna rast za skoraj odstotek," so zapisali.

Rezultati kažejo, da so se od začetka spremljanja do zadnjega popisa najbolj pocenili sir (za 22,49 odstotka), krompir (za 13,64 odstotka), moka (za 8,21 odstotka), kruh (za 4,60 odstotka), testenine (za 2,69 odstotka) in sončnično olje (za 0,58 odstotka). Najbolj se je podražil sladkor (za 45,54 odstotka), dražja pa so tudi jajca (za 12,82 odstotka).

Večina izdelkov slovenskega izvora

Pregled deleža izdelkov znotraj posameznih skupin glede na izvor kaže, da vsi trgovci zagotavljajo izdelke izključno slovenskega izvora v kategorijah govejega mesa, jajc in jogurta. Večina izdelkov znotraj posameznih kategorij je slovenskega izvora; izjema so sladkor, maslo, sir, sončnično olje in testenine.

Analiza sadno-zelenjavne košarice kaže, da se je povprečna vrednost v primerjavi z zadnjim popisom 19. decembra znižala za 0,50 evra oziroma za 1,64 odstotka in znaša 29,81 evra. Razlika med najcenejšo in najdražjo košarico sadja in zelenjave pa se je zmanjšala in trenutno znaša 10,68 evra.