Zastoj pred Ravbarkomando. Foto: Televizija Slovenija
Zastoj pred Ravbarkomando. Foto: Televizija Slovenija

Ob sončnem koncu tedna in s sprostitvijo nekaterih protikoronskih omejitvenih ukrepov se je pričakovalo, da se bodo ljudje v večji meri odpravili bodisi na izlet po državi ali pa na hrvaško obalo.

Na primorski avtocesti, kjer potekajo dela, so čez dan nastajali zastoji, zaradi česar se je potovalni čas iz Ljubljane proti Kopru podaljšal tudi za več kot eno uro. Zastoj je trenutno še vedno na primorski avtocesti med priključkoma Unec in Logatec proti Ljubljani, potovalni čas se podaljša za približno 5 minut. Vozniki v vozilih čakajo tudi na štajerski avtocesti med priključkoma Domžale in Krtina proti Mariboru, tudi tukaj se potovalni čas podaljša za približno 5 minut.

Čakalna doba je le še na mejnih prehodih Petrina, Vinica in Gruškovje.

Tiskovna predstavnica Policijske uprave Koper Anita Leskovec je dopoldne pojasnila, da so se ljudje za prehod čez mejo dobro pripravili in imajo v veliki večini s sabo vso potrebno dokumentacijo in dokazila. Kakšnih težav na mejah zaradi tega ni bilo.

Za vstop na Hrvaško je sicer potreben negativen PCR ali hitri antigenski test, ki ni starejši od 48 ur. Ta ni potreben za tiste z dokazilom, da so v zadnjih 180 dneh preboleli covid-19 ali da so bili cepljeni. Od drugega odmerka mora miniti najmanj 14 dni.

Izjema so poleg več drugih skupin, med katerimi so denimo potniki v tranzitu, tudi otroci do sedmega leta starosti, če potujejo s starši ali skrbniki, ki sami izpolnjujejo epidemiološke pogoje za vstop na Hrvaško.

Poostreno nadziranje hitrosti

Med 19. in 25. aprilom sicer poteka tudi vseevropska nacionalna preventivna akcija Speed – Hitrost, s katero želijo umiriti hitrost na slovenskih cestah, saj je ta še vedno med poglavitnimi dejavniki najhujših nesreč. Vse do konca tedna bodo policisti po vsej državi izvajali poostren nadzor in preverjali hitrost vožnje.