Foto: BoBo
Foto: BoBo

V domovih za starejše so sicer imeli največ težav zaradi poplavljenih poslopij, motene preskrbe z elektriko in vodo, otežene dostave hrane in ker zaposleni zaradi ujme niso mogli priti na delo. Po vsej državi imajo težave tudi pri izvajanju storitve pomoči na domu.

Ministrstvo v stiku z zavodi

Ministrstvo za solidarno prihodnost je zaradi poplav nemudoma stopilo v stik z vsemi socialnovarstvenimi zavodi, preverilo stanje in vzpostavilo sistem urgentnega posredovanja znotraj mreže institucij. Zavodi ga redno seznanjajo s stanjem in morebitnimi težavami, so zapisali na ministrstvu.

Kljub oteženim cestnim dostopom do nekaterih domov za starejše je kadrov večinoma dovolj – z nekaj izjemami, kjer so zaposleni pokrili potrebe z interventnim nadomeščanjem v večizmenskem delu. Tudi posavski in belokranjski domovi kljub slabši hidrološki napovedi za jugovzhodni del države za zdaj ne poročajo o poplavni ogroženosti, odprte cestne povezave pa omogočajo dostop zaposlenih do delovnih mest.

Napredek pri reševanju razmer se kaže tudi v delu Koroške, ki je bil odrezan od sveta. Ministrstvo je prišlo v stik s črnjansko županjo Romano Lesjak, ki jim je sporočila, da stanovalke in stanovalci Centra za usposabljanje, delo in varnost (CUDV) Črna na Koroškem zaradi poškodovane infrastrukture niso v smrtni nevarnosti. Do Črne se je že prebila Slovenska vojska, center pa sodeluje z lokalnimi gasilskimi enotami in elektroslužbo.

Ministrstvo bo v stiku s prizadetimi ustanovami, dokler bo treba, so zagotovili. Sodeluje s pristojnimi službami za pomoč in posredovanje in si prizadeva, da bi poškodovane prostore lahko čim prej znova uporabljali. Hkrati poteka ocenjevanje stanja po povodnji.

Poplavljeni prostori, težave z oskrbo

O poplavljenih poslopjih sicer poročajo iz domov starejših v Mengšu, Trzinu, Medvodah in Kranju ter iz Centra slepih in slabovidnih Škofja Loka. Poplavilo je delavnico varstveno-delovnega centra Ince v Mostah ter prostore varstveno-delovnih centrov Jesenice in Saša v Mozirju. V Centru za usposabljanje, delo in varstvo Radovljica se je s stropa padlo nekaj razmočenih mavčnih plošč, poškodovanih ni bilo. Z ministrstvom pa se že dogovarjajo glede menjave dotrajane strehe.

S težavami pri preskrbi s pitno vodo se spoprijemajo predvsem v radovljiškem domu starejših, brez elektrike so bili v petek zvečer v Domu na Fari.

Dom starejših na Prevaljah in druge ustanove na Koroškem so ostali tudi brez dostopa do pitne vode in brez cestne povezave za dostavo zalog hrane. Z ustanovami v Črni na Koroškem jim v petek še ni bilo mogoče navezati telefonskega stika. Ta občina je bila sicer ves dan nedostopna tudi za interventne službe. Županja Romana Lesjak je povedala, da situacijo lajša to, da zaradi poletnih počitnic v domu biva zgolj 30 stanovalk in stanovalcev. Po znanih podatkih center sodeluje z lokalnimi gasilskimi enotami in elektroslužbo, ki si prizadeva zagotoviti preskrbo z električno energijo še danes, so dodali na ministrstvu.

Do veliko domov zaposleni zaradi razmer na cestah niso mogli priti. O tem poročajo predvsem iz domov za starejše v Posavju, saj ni mogoče prečkanje mostov iz dolenjske in zasavske smeri.

Nekatere uporabnike pomoči na domu so namestili v varstvu

Hkrati v domovih po državi poudarjajo, da storitve pomoči na domu in dostavo kuhanih obrokov sicer izvajajo, a težko in moteno zaradi izrednih razmer na cestah. V nekaterih ustanovah, kjer pomoči na domu vseeno ni mogoče izvajati, so uporabnike nastanili v institucionalnem varstvu.

Več socialnovarstvenih zavodov, ki jih ujma ni prizadela, je ponudilo svoje prostore in infrastrukturo drugim organizacijam in ogroženim skupinam. Pri tem na ministrstvu za solidarno prihodnost poudarjajo, da govorice o nujnosti premeščanja stanovalk in stanovalcev iz večjega števila domov starejših na druge lokacije po do zdaj zbranih informacijah ne držijo.

Minister Simon Maljevac je povedal, da so z ekipo vzpostavili sistem, ki nudi 24-urno pomoč in podporo organizacijam v socialnem varstvu, tesen stik z vsemi izvajalci na terenu pa omogoča hitro komunikacijo in posredovanje, kjer je potrebno.