Jadranka Rebernik je zdajšnja v. d. odgovorne urednice informativnega programa, Mitja Prek pa je nekdanji urednik dopisništev.

Pozivi k umiku PPN-ja 2022 se vrstijo. Foto: Jani Ugrin/RTV Slovenija
Pozivi k umiku PPN-ja 2022 se vrstijo. Foto: Jani Ugrin/RTV Slovenija

Natalija Gorščak je že bila direktorica Televizije Slovenija, a jo je generalni direktor javnega zavoda Andrej Grah Whatmough razrešil 20. avgusta lani. Razrešitev zdaj izpodbija na sodišču. Za v. d. direktorja je bil septembra imenovan Valentin Areh.

TV Slovenija je že nekaj časa tudi brez odgovornega urednika informativnega programa s polnim mandatom. Oktobra lani je s tega mesta odstopila Manica Janežič Ambrožič, saj se ni strinjala s krčenjem informativnega programa in prestavitvijo dela sporeda na drugi televizijski program, kar je predvidel predlog programsko-produkcijskega načrta (PPN) za leto 2022.

Sorodna novica Odstopili trije uredniki Informativnega programa TV Slovenija

Novinarji informativnega programa TVS so novembra lani pripravili protest, a je programski svet javnega zavoda konec novembra kljub temu potrdil PPN. Vodenje informativnega programa je brez izrekanja novinarjev kot v. d. prevzela Jadranka Rebernik.

Po odstopu Manice Janežič Ambrožič so zaradi nestrinjanja s programskimi spremembami v letu 2022 s svojih položajev odstopili tudi trije od petih urednikov informativnega programa TVS. Med njimi je bil tudi Mitja Prek, ki se je zdaj prijavil na razpis. Poleg njega sta odstopila še urednik notranjepolitičnih in gospodarskih oddaj Dejan Ladika in urednica zunanjepolitične redakcije Meta Dragolič.

Oba razpisa sta bila objavljena na začetku februarja, rok za oddajo vlog pa se je iztekel konec februarja.

Generalni direktor RTV SLO odgovarja