Miro Cerar je poudaril, da je za spremembo volilnega sistema potreben najširši konsenz. Foto: BoBo
Miro Cerar je poudaril, da je za spremembo volilnega sistema potreben najširši konsenz. Foto: BoBo
Razpravljavci so se strinjali, da so spremembe nujne. Foto: BoBo

Premier Miro Cerar je tako ocenil, da zdajšnji sistem ni optimalen in potrebuje izboljšave. Pri tem pa je opozoril na zahtevnost spreminjanja sistema. Zavzel se je za to, da se ugotovi, tudi s pomočjo javnih predstavitev mnenj, ali obstaja dovolj strokovnih argumentov in politične volje za spremembo volilnega sistema. Če ni realne možnosti za dosego širokega konsenza, se velja raje dejavno posvetiti reševanju drugih problematik, je poudaril.

V razpravi je bilo slišati opozorilo, da imamo v Sloveniji še vedno volilni sistem, ki smo ga leta 1992 sprejeli v naglici s pojasnilom, da gre za začasni sistem in ga bomo pozneje spremenili. Tega pozneje po besedah predstavnika Koalicije civilne družbe Emila Milana Pintarja še nismo dočakali. Zavzel se je za uvedbo kombiniranega sistema.

Najbolj naklonjeni kombiniranemu sistemu
Na splošno so v razpravi prevladovali zagovorniki kombiniranega volilnega sistema. Med njimi je tudi pravnik Ciril Ribičič. Opozoril je, da bi šlo v tem primeru za radikalno spremembo, ki bi prinesla večji vpliv volivcev na izvolitev poslancev, pa tudi stabilnejše vlade.

Dotaknil se je tudi predloga za uvedbo prednostnega glasu. Po njegovih besedah gre za predlog, ki v širši nestrokovni javnosti uživa največjo podporo, za stranke pa je uvedba prednostnega glasu sprejemljivejša od kombiniranega volilnega sistema. Ribičič je dejal, da bi bilo treba predlog radikalizirati in ga približati kombiniranemu sistemu, s čimer bi pridobil uporabnost.

Ribičičev nasvet je, da prednostni glas ne bi bil omejen zgolj na kandidate stranke, za katero se sicer odloči volivec. Druga dopolnitev, ki bi bila potrebna, pa je dvig parlamentarnega praga, je dejal. Po njegovih besedah bi prednostni glas s tema dopolnitvama postal močan in odločilen glas volivca.

Sistem pisan na kožo strankam
Izrazito kritičen do zdajšnjega volilnega sistema pa je bil državni svetnik Zoran Božič. Po njegovem mnenju je aktualna ureditev pisana na kožo strankam, zato so tudi vsi dozdajšnji poskusi njenega spreminjanja spodleteli. Ne preseneča, da stranke v večinskem in tudi v kombiniranem sistemu vidijo največjo nevarnost za mlado slovensko demokracijo, je dejal Božič.

Direktor službe Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko pa je spomnil na pobude, ki jih je DVK dal za izboljšavo volilnega sistema. Nanašajo se tudi na ureditev tehničnih in organizacijskih vprašanj s posebnim zakonom, dostopnost volišč za invalide, glasovanje z glasovalno napravo, nove pristojnosti DVK-ja, mandat članov volilnih odborov in varstvo volilne pravice.

Kakšen volilni sistem bi najbolj ustrezal Sloveniji?
Javna predstavitev mnenj o volilnem sistemu, 1. del
Javna predstavitev mnenj o volilnem sistemu, 2. del
Kakšen volilni sistem bi najbolj ustrezal Sloveniji?
Javna predstavitev mnenj o volilnem sistemu, 1. del
Javna predstavitev mnenj o volilnem sistemu, 2. del