Mario Fafangel. Foto: BoBo
Mario Fafangel. Foto: BoBo

Nekdanji vodja posvetovalne skupine in predstojnik centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel je poudaril, da je epidemična slika stabilna, stanje, povezano s covidom-19, pa obvladljivo. V veljavi so obstoječa epidemična poročila, stanje pa epidemiologi spremljajo.

"Vstopamo v četrto leto covida, zadeve so bistveno drugačne, kot so bile leta 2020, ne moremo več reči, da je zadeva nepričakovana na svetovni ravni," je dejal. Tudi Svetovna zdravstvena organizacija bo po njegovih besedah začela razmišljati, ali je covid-19 še vedno grožnja javnemu zdravju.

Zato potrebe po posebni skupini po Fafangelovih besedah ni več, odločitev so soglasno sprejeli vsi člani skupine, ki se jim je ob tem zahvalil za opravljeno delo.

Pojasnil je, da so se člani skupine srečali na 21 sejah, sprejeli so 28 mnenj in pripravili dva osrednja dokumenta. Spomnil je, da so lani poleti pripravili strokovna izhodišča in usmeritve za pripravljenost in odzivanje na okužbe s koronavirusom v jesensko-zimski sezoni 2022/2023 v Sloveniji. Ta priporočila so še vedno v veljavi, je poudaril.

Marta Grgič Vitek. Foto: BoBo
Marta Grgič Vitek. Foto: BoBo

Cepljenje še vedno "prva obrambna linija"

Ob tem je skupina pripravila nov dokument, namenjen odločevalcem, ki vključuje srednje- in dolgoročna priporočila za upravljanje covida-19 in drugih povzročiteljev nalezljivih bolezni.

Poudaril je, da cepljenje še vedno ostaja "prva obrambna linija". Starejšim od 60 let je tako priporočen sezonski odmerek cepiva proti covidu-19, saj covid-19 še vedno, čeprav ne predstavlja več populacijske grožnje, predstavlja tveganje za posameznika.

Skupina je sicer pripravila nov dokument, namenjen odločevalcem, ki vključuje srednje- in dolgoročna priporočila za upravljanje covida-19 in drugih povzročiteljev nalezljivih bolezni.

e enkrat bi šel čez vse to, kar je bilo, ker smo lahko pomagali takrat, ko je bilo potrebno," je dodal Fafangel.

Ob sklenitvi dela posvetovalne skupine Fafangel zapušča tudi mesto predstojnika Centra za nalezljive bolezni. Na NIJZ-ju se bo po novem posvečal raziskovanju in razvoju, modeliranju, mednarodnim misijam ter sodelovanju z Evropskim centrom za nalezljive bolezni (ECDC).

Mesto predstojnice centra bo prevzela Marta Grgič Vitek, sicer nacionalna koordinatorica za cepljenje.

Člani nove posvetovalne skupine za covid-19, ki so delo začeli 28. junija 2022, so bili poleg vodje Maria Fafangela tudi epidemiologinji Alenka Trop Skaza (namestnica vodje) in Marta Grgič Vitek, imunolog Alojz Ihan, infektologinja Tatjana Lejko Zupanc, antropolog Dan Podjed, specialist javnega zdravja Rade Pribaković Brinovec, mikrobiologinja Viktorija Tomič, komunikolog Mitja Vrdelja, matematik Janez Žibert ter sanitarna inženirka Andreja Kukec.

Pogovor z Matejo Logar o razpustitvi posvetovalne skupine za covid-19