Ministrstvo ji mora povrniti tudi vse stroške, poroča časopis Večer.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Marina Tavčar Kranjc je za Večer povedala, da je bila ves čas prepričana, da je bila razrešena nezakonito. "Obveščena sem bila, da bo ministrstvo sodbo spoštovalo in da bodo vrnili vodenje komisije v prvotno stanje," je dodala.

Da bodo sodbo sodišča spoštovali, so za STA sporočili tudi z ministrstva. Ob tem so pojasnili, da je odločitev o razrešitvi sprejelo prejšnje vodstvo ministrstva.

Niso obrazložili, zakaj razrešitev

Tavčar Kranjc je bila na čelo državne maturitetne komisije imenovana februarja 2020. Konec lanskega leta je tedanji državni sekretar Damir Orehovec podpisal sklep o spremembi sklepa o imenovanju državne komisije za splošno maturo, s katerim so jo razrešili in na njeno mesto imenovali dekana mariborske filozofske fakultete Darka Friša.

Upravno sodišče je zdaj sklep ministrstva odpravilo, saj ni vseboval obrazložitve, zakaj so Tavčar Kranjc razrešili. Prav tako niso bila spoštovana zakonska določila, ki poleg pogojev za imenovanje na ta položaj določajo tudi pogoje za razrešitev ter trajanje opravljanja te funkcije, še poroča Večer.