Po mnenju Vasilke Sancin se bo postopek pred arbitražnim sodiščem nadaljeval, mogoča je le izločitev ali zamenjava arbitra. Foto: BoBo
Po mnenju Vasilke Sancin se bo postopek pred arbitražnim sodiščem nadaljeval, mogoča je le izločitev ali zamenjava arbitra. Foto: BoBo
Vasilka Sancin
Sancinova je izpostavila, da je nedopustno, da arbiter komunicira s stranko tako, kot naj bi to počela Sekolec in Drenikova. Foto: BoBo
Bodo prisluhi omajali arbitražni sporazum?

Potem ko je v javnosti odjeknila novica, da naj bi se zdaj že nekdanji slovenski član arbitražnega sodišča Jernej Sekolec konec prejšnjega in na začetku letošnjega leta pogovarjal s Simono Drenik, agentko Slovenije pri arbitražnem sodišču v Haagu, ter ji poročal o zaupni razpravi na sodišču, in je hrvaška politika na nogah, saj naj bi to metalo dvom na odločitev arbitražnega sodišča, ki je zelo verjetno ne bi priznali, je strokovnjakinja za mednarodno pravo dr. Vasilka Sancin v Odmevih na Televiziji Slovenija pojasnila, da kljub morebitni zamenjavi arbitra sodišče dela naprej in mora sprejeti razsodbo, ki je obvezujoča.

"Preselitev odločanja na Meddržavno sodišče v Haagu ni možno, saj je za pristojnost meddržavnega sodišča potrebno soglasje obeh strani in v takem primeru bi se državi lahko kvečjemu naknadno pogovarjali," je povedala Sancinova in dodala, da sporazum sicer ima klavzulo, ki omogoča reševanje spora tudi po drugih poteh, a da tukaj avtomatizma ni.

"Arbitražni sporazum ostaja v veljavi, odločitev bo zavezujoča"
"Tudi če bi prišlo do zamenjave kakšnega arbitra ali več njih, to nikakor ne bi zmanjšalo zavezujoče moči arbitražnega sporazuma, ki predvideva tudi ustanovitev arbitražnega tribunala, če bi bilo to potrebno, v drugačni sestavi," je pojasnila strokovnjakinja in poudarila, da arbitražni sporazum ostaja v veljavi in razsodba na koncu bo sprejeta, v kakršni koli sestavi sodišča že, in ta razsodba bo ravno tako zavezujoča in dokončna.

Sancinova je sicer izpostavila, da je nedopustno, da arbiter komunicira s stranko tako, kot naj bi to počela Sekolec in Drenikova, saj mora biti ne glede na to, ali gre za nevtralne ali nacionalne arbitre, zagotovljena neodvisnost in nepristranskost arbitrov in sodišča.

Mogoča je izključitev oz. zamenjava arbitra
Na vprašanje voditelja Odmevov, kakšen vpliv lahko imajo tovrstni prisluhi na delo sodišča, pa je Sancinova odgovorila, da imajo prisluhi vpliv, da se lahko vzpostavi dvom o neodvisnosti in nepristranskosti arbitražnega tribunala. "Če se tak dvom vzpostavi, je to potem lahko razlog za izključitev arbitra oz. da se resno razmišlja, v kakšni sestavi nadaljevati ta postopek," je povedala in dodala, da arbitražna pravila, ki jih je predvidel sporazum, določajo izločitev oz. možnost izločitve arbitra oziroma njegovega lastnega odstopa, potem je pa se mora arbitražni tribunal sam odločiti, ali bo nadaljeval delo v tej okrnjeni sestavi ali bodo imenovali nadomestnega arbitra.

Od tega je odvisno tudi to, ali se bo arbitražni postopek zavlekel. "Če ne bi prišlo do imenovanja nadomestnega arbitra, so ostali arbitri že poslušali vse faze, so seznanjeni z gradivom in se lahko postopek hitreje spet normalno nadaljuje. Če bi pa prišlo do imenovanja novega arbitra, bi bilo pričakovati, da bo dobil nekaj časa za temeljito preučitev vseh dokumentov," je povedala dr. Sancinova.

Bodo prisluhi omajali arbitražni sporazum?