Nadškof Zore meni, da je klasična družina temelj, na katerem stojijo Cerkev, družba in narod. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Nadškof Zore meni, da je klasična družina temelj, na katerem stojijo Cerkev, družba in narod. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore je povedal, da je treba zakonsko novelo zavrniti, ker je klasična družina skupnost moškega in ženske, ki je odprta za rojevanje otrok, temelj, na katerem stojijo Cerkev, družba in narod.

Novelo je treba po njegovih besedah tudi zavrniti, ker je treba spoštovati in uveljavljati, "kar je napisano v ustavi, to je, da je država dolžna podpirati družino na vse načine". Po oceni Zoreta je klasična družina edina, "ki zagotavlja, da se bodo v našo družbo rojevali ljudje, ki bodo v družinskem okolju lahko rasli v samostojne, pokončne in v sebi trdne ljudi". Klasične družine so po njegovih besedah tudi zagotovilo, da bo družba napredovala na vseh področjih življenja.

Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) v posebni izjavi ugotavlja, da pri noveli ne gre samo za prizadevanja za enakopravnost določenih družbenih skupin, "temveč za uzakonitev ateistične ideologije, ki je v popolnem nasprotju z naravnim zakonom, krščansko antropologijo in slovensko kulturo".

Mnenje SŠK-ja je v skladu s papeževim
Po zagotovilih Zoreta je mnenje, ki ga pri noveli zagovarja Katoliška cerkev v Sloveniji, v skladu s prepričanjem papeža Frančiška. Papež namreč vedno poudarja "vrednoto družine kot skupnosti moža in žene, odprte za otroke, in se vedno znova zahvaljuje vsem, ki delajo na tem področju", je dejal.

Zore je tudi zavrnil očitke, da Cerkev z današnjo izjavo vstopa v referendumsko kampanjo, čeprav se ni prijavila kot organizator volilne kampanje. "Gre le za predstavljanje socialnega nauka Cerkve, hkrati pa je to v skladu z ustavo in načelom svobode veroizpovedi. Ne gre za politiko, ampak družbena vprašanja, ki zadevajo našo vero, in tukaj se moramo oglasiti," je še povedal ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore.