Predstavniki pravne stroke so pozvali k podpori noveli zakona o družinskih razmerjih. Foto: Televizija Slovenija
Predstavniki pravne stroke so pozvali k podpori noveli zakona o družinskih razmerjih. Foto: Televizija Slovenija

Pravosodni minister Goran Klemenčič je poudaril, da vprašanje pravic istospolnih ni ne pravno ne politično in ne cerkveno vprašanje. Gre za vprašanje, ali so ljudje istospolnim pripravljeni priznati človekovo dostojanstvo, je prepričan minister.

Ko govorimo o dostojanstvu, govorimo o dostojanstvu vsakega posameznika, se je z njim strinjal pravnik Ciril Ribičič in opozoril na "zelo pristransko" sklicevanje na evropsko pravo v zadnjih tednih. Poudaril je tudi, da listina temeljnih pravic spolno usmerjenost prišteva med osebne okoliščine, na tej podlagi pa ni mogoča diskriminacija ljudi.

Eno področje po Krivičevem mnenju slabo urejeno
Tudi pravnik Matevž Krivic namerava zakon podpreti, čeprav po njegovem mnenju ni v celoti dober. Pri posvojitvah so avtorji po njegovem mnenju naredili napako. Na tej točki namreč "preskočimo od pravice istospolno usmerjenih ljudi na pravice otrok". To vprašanje pa še ni zrelo za odločitev, meni Krivic.

Tudi predsednik DZ-ja Milan Brglez je noveli naklonjen, opomnil je, da je zakonska ureditev področja šele prvi del, najtežja faza pa je ponotranjenje tega zakona. A po njegovih besedah je "na to pot vredno stopiti".

Barbara Rajgelj s fakultete za družbene vede je zakon pohvalila, ker možnosti različnih oblik partnerstev v celoti izenačuje. Pri posvojitvah resda ne gre za pravico, pač pa zakon dopušča možnost, da je za otroka najbolje, da ga posvoji istospolni par, je dodala.