Tudi tri stare demokracije so morale prehoditi dolgo pot do uzakonitve porok istospolnih parov. Foto: BoBo
Tudi tri stare demokracije so morale prehoditi dolgo pot do uzakonitve porok istospolnih parov. Foto: BoBo
Kako so zakonske zveze istospolnih urejene drugje

Francoski veleposlanik Pierre-Francois Mourier je na okrogli mizi Slovenskega sociološkega društva povedal, da je poroka istospolnih parov v Franciji mogoča od maja 2013. Francija je bila 14. država sveta in 9. država Evrope, ki je uzakonila poroke med istospolno usmerjenimi. Pot do tega pa je bila po besedah Mourierja težka.

Pred sprejetjem zakona, ki je istospolnim parom omogočil tudi posvojitve, so po državi potekale velike demonstracije. Kljub tem nasprotovanjem je bil zakon sprejet, danes, ko sta od tega minili dve leti, pa je po besedah Mourierja "vse normalno". Veleposlanik je sicer poudaril pomembno vlogo, ki so jo pri sprejetju zakona imeli družboslovci, psihiatri, pisci, filmski ustvarjalci idr.

Irski pomagala sekularizacija
Kljub nekaj težavam pa je Franciji uzakonitev istospolnih porok uspela prej kot Irski in Združenim državam Amerike (ZDA). Pri prvi je imel glavno vlogo referendum, ki je potekal maja letos. Udeležba je bila izjemno visoka, znašala je okoli 60 odstotkov. Glas za je podalo 62, glas proti pa 38 odstotkov udeležencev.

Po besedah irskega veleposlanika Seana O'Regana so na sprejetje zakona močno vplivale družbene spremembe v letih pred tem. V tem času se je zgodila sekularizacija, na katero so med drugim vplivala razkritja spolnih škandalov v Katoliški cerkvi. Več politikov je razkrilo, da so istospolno usmerjeni.

Tudi v ZDA je trajalo desetletja
V ZDA je vrhovno sodišče prav tako letos, junija, s petimi glasovi za in štirimi proti odločilo, da se lahko istospolni poročijo v vseh 50 zveznih državah. Pred tem so to možnost imeli v 36 državah in prestolnici ter na zvezni ravni.

Veleposlanik ZDA Brent Hartley je orisal evolucijo pravic LGBT-skupnosti. Izpostavil je nemire pri baru Stonewall v New Yorku, kjer je policija leta 1969 izvedla racijo na zbirališču homoseksualcev. Kot eden izmed odgovorov na to so naslednje leto v New Yorku, Los Angelesu, San Franciscu in Chicagu potekale prve parade ponosa.

Kako so zakonske zveze istospolnih urejene drugje