Marušič je kljub drugačnim besedam prijavil prejšnje vodstvo UP-ja. Foto: MMC RTV SLO
Marušič je kljub drugačnim besedam prijavil prejšnje vodstvo UP-ja. Foto: MMC RTV SLO
Kazenska ovadba, ki izpodbija javno izrečene trditve rektorja UP-ja Dragana Marušiča, da ne stoji v ozadju prijave domnevno spornih polov svojega predhodnika. (Za povečanje dokumenta kliknite na fotografijo.) Foto: Evgenija Carl
Kazenska ovadba, ki izpodbija javno izrečene trditve rektorja UP-ja Dragana Marušiča, da ne stoji v ozadju prijave domnevno spornih polov svojega predhodnika. (Za povečanje dokumenta kliknite na fotografijo.) Foto: Evgenija Carl
Kazensko ovadbo in dva odškodninska zahtevka zoper nekdanjega rektorja Rada Bohinca in gradbenega nadzornika Edmonda Mahniča je pripravil odvetnik Velimir Cugmas, ki ga je za to pooblastil rektor Marušič. Foto: Evgenija Carl
Marušič le ovadil svoje predhodnike

Vzrok naj bi bila želja po obračunu s predhodniki. Marušič je javno odločno zanikal, da stoji za prijavo domnevno nezakonitih poslov svojih predhodnikov na čelu z Radom Bohincem.

V dokumentih, ki smo jih pridobili na Televiziji Slovenija, piše drugače - ti postavljajo rektorja Marušiča na laž.

Zanikal, da stoji za pregonom Bohinčevih poslov
Konec januarja so kriminalisti na UP opravili hišno preiskavo. Preverjajo namreč sum, da je prejšnje vodstvo univerze pod taktirko Rada Bohinca fiktivno prikazovalo gradbena dela na gradbišču univerzitetnega kampusa v Livadah, ki naj ne bi bila nikoli opravljena. Na kriminalistično preiskavo se je po dobrem tednu odzval zdajšnji rektor Dragan Marušič in hitel pojasnjevati, da policija preiskuje njegove predhodnike.

Številnih sumov, ki letijo nanj, novinarjem ne pojasnjuje rad, očitno pa nima težav, ko se govori o njegovih predhodnikih. K sebi je tako v začetku marca povabil nekaj izbranih medijev in o kriminalistični preiskavi prikazal svoj pogled na zgodbo. Med drugim je medijem kategorično zanikal, da stoji za pregonom sumljivega projekta v Livadah.

Kazenska ovadba Marušiča postavi na laž
Toda rektor Marušič še je očitno zapletel. Kazenska ovadba, ki smo jo pridobili, dokazuje, da je UP, ki ga zastopa rektor, na specializirano državno tožilstvo v Ljubljani podal prijavo suma kaznivega dejanja. Ovadba nosi datum 24. 7. 2013, v njej pa so navedene podrobnosti izgradnje objekta v Livadah. Ovadbo je rektor vložil zoper neznano osebo, čeprav v njej jasno omenja vloge in dejanja nekdanjega rektorja Rada Bohinca, gradbenega podjetja GPG in osebe, zadolžene za gradbeni nadzor. Po pooblastilu rektorja je ovadbo vložil hišni odvetnik univerze Velimir Cugmas, ki je doslej z UP-jem zaslužil 180 tisoč evrov, njegovi zaslužki pa so eksplodirali prav v Marušičevem mandatu.

Pristnost dokumentov dokazuje račun odvetnika
Da kazenska ovadba ni ponaredek in jo je neizpodbitno vložil UP, dokazuje tudi račun za odvetniške storitve. Za pripravo ovadbe ter dveh odškodninskih tožb zoper Rada Bohinca in gradbenega nadzornika je odvetnik Cugmas UP izstavil račun v višini 2.806 evrov. Nakazilo na odvetnikov račun potrjuje tudi Supervizor Komisije za preprečevanje korupcije.

Rektor obrne ploščo
Kazensko ovadbo smo želeli predočiti rektorju in ga vprašati, zakaj se je zlagal, ko je trdil, da ne stoji za prijavo suma kaznivega dejanja organom pregona. Vendar se na univerzi tudi tokrat niso odzvali na naše pozive, naj rektor stopi pred kamero in odgovori na konkretna vprašanja. Je pa rektor danes, potem ko je prejel naša vprašanja, obrnil ploščo. Namesto odgovorov nam je poslal pismo zaposlenim na univerzi, v katerem priznava, da je organom pregona naznanili domnevno sporni posel, nič pa ne izvemo o tem, zakaj se je 5. marca kolegom, novinarjem in javnosti zlagal.

Revizija gradbenega posla izda mnenje brez pridržkov, MF ne ugotovi nepravilnosti
Domnevno sporni projekt čezmejnega sodelovanja sta pod drobnogled vzeli dve instituciji; revizorji Programa čezmejnega sodelovanja in Urad RS za nadzor proračuna. Kot izhaja iz letnega poročila o nadzoru čezmejnega sodelovanja za leto 2012, ki ga je izdal skupni revizorski organ tega programa, je bila pri projektu Livade ugotovljena ena anomalija, "ki pa ni sistemskega značaja, pač pa je nastala zaradi izrednih okoliščin in se ni ponovila." Revizijski organ je zato izdal mnenje brez pridržkov.

Tudi poročilo Urada RS za nadzor proračuna se bistveno ne razlikuje "pri pregledu skladnosti operacije s politikami EU nismo ugotovili nepravilnosti. V okviru revidirane operacije ni nepravilnosti in vračil," so zapisali na ministrstvu za finance, ki naj bi z ugotovitvami jeseni 2012 seznanilo policijo v Kopru, vendar se glede na izsledke revizije zdi nenavadno, da bi prav to sprožilo kriminalistično preiskavo. Bolj verjetno se zdi, da so se kriminalisti zbudili po Marušičevi kazenski ovadbi in pol leta po prijavi opravili hišne preiskave.

Marušič le ovadil svoje predhodnike