Aleš Rezar (Svoboda). Foto: DZ/Matija Sušnik
Aleš Rezar (Svoboda). Foto: DZ/Matija Sušnik

NSi je prejšnji teden vložil zahtevo za sklic nujne seje parlamentarne komisije, ki preiskuje sume vpletanja politike v policijo, na kateri bi kot pričo zaslišali premierja Roberta Goloba. Ker bi ta po sklepu komisije moral biti zaslišan že julija lani, a je bilo zaslišanje preloženo, v opozicijski stranki zdaj zahtevajo, da komisija to stori v 30 dneh.

"Poslana zahteva ni skladna s poslovnikom o parlamentarni preiskavi, saj ne vsebuje tretjine podpisov, zato je kot taka brezpredmetna oziroma jo jemljem kot nov poskus diskreditacije dela parlamentarne preiskave," je dejal predsednik komisije Aleš Rezar in poudaril, da delo preiskovalne komisije kot predsednik jemlje izjemno resno.

"Zato menim, da pred evropskimi volitvami ni primerno puščati možnosti za politično zlorabo preiskovalne komisije ne glede na politično opcijo. In na podlagi izkušenj sodelovanja z opozicijo je to skoraj gotovo," je dodal Rezar, ki mu NSi očita, da z zaslišanjem premierja namerno zavlačuje iz političnih razlogov, saj je poslanec Gibanja Svoboda, ki ga vodi Golob.

NSi je te očitke ponovil tudi v torek in dodal, da je očitno Rezar pri tem pripravljen celo kršiti poslovnik DZ-ja. Obenem so pojasnili, da sta člana komisija, poslanka NSi-ja Vida Čadonič Špelič in poslanec SDS-a Branko Grims, že februarja, torej pred zahtevo za sklic nujne seje, vložila zahtevo za izvedbo dokazov, s katero sta zahtevala, da komisija v 30 dneh kot pričo zasliši Goloba.

"S tem je izpolnjena določba poslovnika o parlamentarni preiskavi, da mora biti zahteva za izvedbo zaslišanja priče podprta s podpisi najmanj tretjine članov komisije," so prepričani v NSi-ju. Na zahtevo za izvedbo zaslišanja so se sklicevali tudi v zahtevi za sklic nujne seje, so spomnili v stranki.

Golob naj bi bil zaslišan pred parlamentarnimi počitnicami

Po Rezarjevih besedah pa je termin zaslišanja predsednika vlade načrtovan že dalj časa, in sicer še pred parlamentarnimi počitnicami, "seveda ob predpostavki potrditve termina priče".

Ob tem je spomnil še, da bo v petek potekalo zaslišanje priče na del parlamentarne preiskave, ki preiskuje sume nedopustnega političnega vmešavanja v delo pristojnih državnih organov s področij davkov in preprečevanja pranja denarja. Zaslišali bodo namreč prvega direktorja Urada za preprečevanje pranja denarja Klaudija Stroliga.

"Zato menim, da bodo opozicijski poslanci še naprej vlagali neverjetne napore, da se delo preiskovalne komisije diskreditira, zavira oziroma se ji z vsemi sredstvi preprečuje delo z enim samim razlogom – da se do te izjemno pomembne teme nikoli ne bi prebili," je dodal Rezar.