Embrionalne matične celice se pridobivajo iz zarodkov, ki jih uničijo, zaradi česar so te raziskave za cerkev nesprejemljive. Foto: EPA
Embrionalne matične celice se pridobivajo iz zarodkov, ki jih uničijo, zaradi česar so te raziskave za cerkev nesprejemljive. Foto: EPA
Evropska komisija
Evropska komisija je dogovor dopolnila s posebno deklaracijo, ki bo služila kot dodatna varovalka. Foto: RTV SLO

Gre za celice, ki jih pridobivajo iz človeških zarodkov, kar ima za posledico tudi uničenje le-teh, pojasnjuje komisija in opozarja na nevarnost, da se bo pospeševalo mnenje, da je človeško življenje zgolj biološki material, ki nima moralne vrednosti in se ga sme uničevati.

Komisija Pravičnost in mir pri tem soglaša z uradnim stališčem komisije RS-a za medicinsko etiko, ki pa je bilo po njenih navedbah javnosti napačno predstavljeno. Vsebinsko jasno nasprotovanje komisije za medicinsko etiko takšnim raziskavam so spremenili v "pozitivno mnenje", na katerega se je vlada sklicevala v utemeljitvi svojega stališča, v resnici pa komisija ugotavlja, da "pomembno etično načelo veleva, da se znanje najprej poskusi pridobiti na etično manj problematične načine".

EU za financiranje raziskav
Kot je znano, je Slovenija s podporo omogočila pravočasni politični dogovor o sedmem okvirnem programu, skozi katerega se bodo financirale znanost in raziskave v obdobju prihodnje finančne perspektive 2007-2013.

Spremljajoča resolucija sicer pravi, da raziskave človeških zarodkov, ki imajo za posledico uničenje zarodkov, niso dovoljene, toda drugače embrionalnih matičnih celic sploh ni mogoče pridobivati, v sporočilu opozarja komisija Pravičnost in mir.

Bush izrekel veto
Tematika odmeva tudi v ZDA, kjer je predsednik Bush julija prvič v svojih mandatih uporabil veto in zavrnil kongresni zakon o financiranju raziskav izvornih celic. Kongresu pa po ponovnem glasovanju ni uspelo zbrati dvetretjinske podpore, ki bi bila potrebna za preglasovanje predsednikovega veta. George Bush meni, da bi z zakonom prestopili moralno mejo in uničili nedolžno človeško življenje.

Mnogi pa že opozarjajo na beg možganov v EU, ki je vsaj zaenkrat za tovrstne raziskave, predvsem usmerjene v iskanje odgovorov o mogoči ozdravljivosti neozdravljivih bolezni, bolj odprt.