Narod mora verjeti v svojo prihodnost, a se obenem zavedati, da se ta pripravlja danes, je izjavil Rode. Foto: MMC RTV SLO
Narod mora verjeti v svojo prihodnost, a se obenem zavedati, da se ta pripravlja danes, je izjavil Rode. Foto: MMC RTV SLO
Višarje
Vsako leto se na Višarje odpravijo stotine romarjev Foto: MMC RTV SLO
Rode o škofih: Problem je zaključen
Tri Slovenije na sv. Višarjah

Letos mineva 25 let, odkar so se tovrstna romanja na svetišče začela na pobudo izseljenskega slovenskega duhovnika Vinka Žaklja. Romanje pripravljajo izseljenski duhovniki in Rafaelova družba, podpira pa ga Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

V nagovoru se je kardinal Franc Rode naslonil na misli Lamberta Ehrlicha, cerkvenega razumnika, ki je po kapitulaciji Jugoslavije takratnim meščanskim strankam predlagal program, ki je vključeval samostojno Slovenijo.
Ehrlich je razmišljal tudi o poslanstvu naroda. Za slovenskega je bil prepričan, da je njegova vloga "mejnik, ki druži". Je namreč na tistem ozemlju Evrope, kjer se stikajo Romani, Germani in Slovani, ki bi prav tukaj "skušali riniti drug drugemu mejnike nazaj".

Slovenija "edini mejnik, ki združuje"
Naši očetje pa so bili modrejši od vojskovodij in politikov ter so namesto mejnika tukaj postavili cerkev, je nadaljeval, ki je posledično "edini mejnik v Evropi, ki narodov ne ločuje, ampak jih združuje".
"Danes je tak mejnik vsa naša domovina. Slovenija mora biti mejnik, ki druži in veže jug s severom in vzhod z zahodom. Sama pa ne sme biti ne eno, ne drugo, ne tretje," je navajal Rode.

Prekrasna domovina, preveč samomorov
Po njegovem prepričanju bi bil Ehrlich danes zaradi slovenske samostojnosti navdušen, manj pa zadovoljen z zdravostjo in moralnostjo naroda. Imamo prekrasno deželo, obenem pa izjemno veliko samomorov - kako je to mogoče - se je pred zbranimi romarji vprašal kardinal.

Moralna kriza najeda temelje naroda
Gospodarska kriza je po njegovem mnenju le delni odgovor. Prave razloge vidi v moralni krizi, ki da razkraja temelje naroda in družine. Navedel je "neodgovorno pojmovanje spolnosti brez obveznosti in brez posledic", jedkost in napadalnost v medsebojnih odnosih. Nadalje je vzroke našel v "spolitiziranem sodnem sistemu" ter v "partijski odvisnosti medijev", v sovraštvu in hudobiji.

Država mora biti utemeljena tudi na moralnih temeljih, v katerih se ljudje vidijo in se z njimi poistovetijo, je poudaril. Ker če ni tako, potem je država le "policijska ustanova".

Del velike evropske družine
Rode je še z zadovoljstvom spomnil, da se je okolica naše države od leta 1933, ko je Ehrlich razkril slovenski nacionalni cilj, precej spremenila na bolje. Smo del velike evropske družine v skladu z verzi Franceta Prešerna "ne vrag, le sosed bo mejak," je poudaril najvišji slovenski predstavnik v Katoliški cerkvi.

Tudi danes imamo kot narod poslanstvo, je zatrdil Rode. Spodbujati sodelovanje med narodi, pospeševati prijateljstvo in razumevanje, pri tem pa ne smemo pozabiti na lastno duhovno podobo.

"Podoba naroda, ki se zaveda zapletenosti bivanja, in ga zlo, ki se je nagrmadilo v zgodovini, ne obremenjuje s sovraštvom, ker odpušča sebi in drugim in jim ponuja roko sprave," je sklenil Rode.

Papeških odločitev ne presoja
Kardinal Franc Rode se je v ločeni izjavi za STA dotaknil tudi poziva Svetega sedeža k odstopu nadškofov v Mariboru in Ljubljani in dejal, da odločitev papeža Frančiška ne more komentirati. "Ni moja naloga, da sodim ter presojam papeževe odločitve, v njegovi službi sem in sem mu lojalen," je poudaril.

Prav tako ni želel komentirati ocen nekaterih, da je odločitev Vatikana preveč huda za slovensko Cerkev. "Meni se zdijo take sodbe le prehude. Mislim, da je neodgovorno presojati neke odločitve Vatikana, če ne poznaš vseh elementov, ki so do tega privedli. In močno dvomim, da bi imeli več elementov za presojo, kot jih imam sam," je dejal kardinal.

Meni pa, da je "problem sedaj zaključen". "Mislim, da ne bo drugih odločitev in ne sankcij, prepričan sem, da je zadeva že ad acta. Tudi v to, da bi združili celjsko in mariborsko škofijo, ne verjamem," je še dodal.

Povedal je še, da se v Vatikanu "že nakazuje strožja linija do duhovnikov in škofov". Papež Frančišek je "na začetku svojega pontifikata morda ravno z zgledom Slovenije hotel dati vsej vesoljni Cerkvi dokaz, da glede finančnih ali drugih problemov ne bo popuščanja", je še menil kardinal Rode.

Rode o škofih: Problem je zaključen
Tri Slovenije na sv. Višarjah