Za pesimizem ni vzroka, je pa potreben realizem, meni Rode ob 20. obletnici osamosvojitve. Foto: MMC RTV SLO
Za pesimizem ni vzroka, je pa potreben realizem, meni Rode ob 20. obletnici osamosvojitve. Foto: MMC RTV SLO

Vse skupaj je bilo zastavljeno preveč megalomansko, zunaj specifičnega poslanstva Cerkve, pa premalo premišljeno, je dejal v pogovoru za Večer. "Nisem mogel verjeti, da je zadeva dobila take razsežnosti in postavila slovensko Cerkev v tako čudno luč," je dejal o članku, ki ga je o dolgovih mariborske nadškofije objavil rimski tednik Espresso. Rode sicer ne želi nikogar obtoževati, a meni, da nekdo vendarle je odgovoren.

Nekdanji ljubljanski nadškof in metropolit je ob 20. obletnici osamosvojitve med drugim dejal, da sta v tem trenutku potrebna treznost in realizem slovenskega človeka, ki ve, kaj je mogoče in kaj ni.

Pesimizem je po njegovih besedah odveč. "Potrebna nam je vera vase, življenjski pogum, ki ga je slovenski človek neštetokrat pokazal v zgodovini. Vse to. A naj se tudi vladna ekipa potrudi, da opravi svoj posel pošteno in odgovorno." je poudaril.

"Bistven problem verska izobrazba"
Ključna težava odnosov med Cerkvijo in državo je po njegovem mnenju verska izobrazba v našem šolskem sistemu. Poudaril je, da gre "za vprašanje naše kulturne in evropske identitete, za vprašanje, kaj smo in kaj hočemo biti". Poleg tega bi bilo, tako Rode, treba urediti tudi uradni status duhovne oskrbe v Slovenski vojski in v policiji, navzočnost in delovanje duhovnikov v zaporih in bolnišnicah ter prispevek države pri ohranjevanju kulturne dediščine.

"Škodoželjno ugotavljanje umiranja krščanstva"
Odvračanje od krščanstva in odklanjanje vrednot, ki so v temelju evropske civilizacije, najbrž napovedujeta propad krščanskih narodov, še meni Rode. Po njegovih besedah mediji, tudi slovenski, z nekakšnim zlobnim veseljem in škodoželjnostjo ugotavljajo umiranje krščanstva, kar veliko pove o evropski psihi in o volji do življenja evropskega človeka.