Rok Snežič je pred preiskovalno komisijo sedel z masko in majico, na kateri je natisnjena fotografija poslanca Levice Mihe Kordiša. Kot je omenil, je poslanec po ulicah Ljubljane namreč hodil s transparentom z njegovo fotografijo in vulgarnim napisom. Ker je maska iz blaga, jo je moral med zaslišanjem zamenjati. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Rok Snežič je pred preiskovalno komisijo sedel z masko in majico, na kateri je natisnjena fotografija poslanca Levice Mihe Kordiša. Kot je omenil, je poslanec po ulicah Ljubljane namreč hodil s transparentom z njegovo fotografijo in vulgarnim napisom. Ker je maska iz blaga, jo je moral med zaslišanjem zamenjati. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Klavdija Snežič se je med zaslišanjem pred preiskovalno komisijo v spremstvu pooblaščenca v vseh odgovorih sklicevala na 10. člen zakona o parlamentarni preiskavi, ki pričam omogoča, da odklonijo odgovor na posamezna vprašanja, če je verjetno, da bi s tem spravile sebe ali svojega bližnjega sorodnika v hudo sramoto, znatno gmotno škodo ali v kazenski pregon. V nadaljevanju seje je pred člane komisije stopil tudi njen mož, davčni svetovalec Rok Snežič. "Najprej bi rad vprašal, kje je Bandelli, ki je malo prej grozil moji ženi. Očitno se je ustrašil, ker je prišel mož," je uvodoma dejal Snežič in problematiziral opozorilo poslanca SAB-a Marka Bandellija, ki je Klavdiji Snežič dejal, da jo lahko komisija zaradi odklanjanja odgovarjanja na vprašanja finančno kaznuje.

Rok Snežič ob vstopu v DZ. Foto: BoBo
Rok Snežič ob vstopu v DZ. Foto: BoBo

"Povabili ste me kot podjetnika, nisem ne politik, ne zaposlen v nobenem državnem podjetju. Vi ste preiskovalna komisija, ki preiskujete odgovornosti funkcionarjev, kar jaz nisem. Zato sem prišel samo zato, ker na vabilu piše, da če se ne bom odzval, da me boste prisilno privedli in tako naprej," je nadaljeval Snežič. Dejal je, da po svojem mnenju komisiji ni dolžan odgovarjati. "Ne o izvoru svojega denarja ne kam svoj denar dajem in tako naprej. Za to so drugi organi, tožilstvo, sodišče, policija," je dejal. Ob tem je napovedal, da bo na vsa zastavljena vprašanja odgovoril z dvema odgovoroma. "Odgovor bo, se ne spomnim, kar kot priča vedno rečem. Drugi bo pa enak, kot je odgovarjala moja žena – deseti člen zakona o parlamentarni komisiji," je dejal.

Ob tem je poudaril, da mu je kot dvojnemu doktorju prava izpod časti, da ga bo zasliševal "gospod Janko (Möderndorfer), ki je medicinski brat po izobrazbi". Predsednik komisije Gregor Perič (Konkretno) je pozval k spoštljivosti in vljudnosti na obeh straneh. "Lepo vas prosim, da se vzdržite vsakih komentarjev, ki so na meji," je dejal. Snežič je na to odgovoril, da je navedel samo dejstva. Zaradi Snežičevega odnosa do komisije so se sicer po njegovem zaslišanju zvrstile kritike članov do predsednika komisije Periča, da takšnega odnosa ne bi smel dopustiti.

Möderndorfer: Razpolagamo z ogromno dokumentacije, ki bremeni tudi vas

"Sem poslanec državnega zbora, v nasprotju z vašimi etiketami, in vas prosim, da če me že naslavljate, da me po priimku, ker nisva v nobenem posebnem razmerju," je Snežiča na začetku pozval Janko Möderndorfer, podpredsednik komisije iz vrst LMŠ-ja.

"Naj opozorim, da parlamentarna preiskava poteka tako, da na podlagi pooblastil, ki jih imamo, zberemo vso potrebno dokumentacijo z vseh institucij, ki so v povezavi s parlamentarno komisijo. In razpolagamo z ogromno količino dokumentacije, ki v prvi vrsti bremenijo tudi vas," je dejal poslanec.

"Kot ste pravilno navedli, vi niste noben funkcionar niti politik in se seveda s tem niti ne ukvarjate, in danes niste tukaj zato, ker bi bil eno ali drugo. Danes ste tukaj zato, ker ste v naših dokumentacijah bili večkrat omenjeni kot eden tistih, ki je povezan z osebami, o katerih bomo odločali o morebitni politični odgovornosti," je pojasnil Möderndorfer

Snežiču je razložil, da na sejo ni bil vabljen kot preiskovanec ali osumljenec, ampak kot priča. "Da lahko poveste svojo resnico oziroma svoj pogled oziroma dejstva, za katere vi ocenjujete, da ste jih pripravljeni povedati. Kaj bomo izvedeli, je pa seveda druga stvar," je dejal.

Predsednik preiskovalne komisije Gregor Perič (SMC) je večkrat pozval k spoštljivemu dialogu. Rok Snežič na vprašanja Janka Möderndorferja (LMŠ) ni odgovarjal vsebinsko. Foto: Matej Grah/DZ
Predsednik preiskovalne komisije Gregor Perič (SMC) je večkrat pozval k spoštljivemu dialogu. Rok Snežič na vprašanja Janka Möderndorferja (LMŠ) ni odgovarjal vsebinsko. Foto: Matej Grah/DZ

Snežič: Komisija je zame brezzobi tiger

Snežič je bil nato vprašan, ali lahko pojasni svojo vlogo v družbi Imperij davčno svetovanje. "Sam ste povedali, da nisem funkcionar, zakaj bi jaz delil svoje osebne zadeve s parlamentarno komisijo," je dejal in ponovil, da bo odgovarjal na enega od dveh prej opisanih načinov. "Sami lahko izberete, kateri od dveh odgovorov, vam je bolj všeč," je dejal.

"Ni moja odločitev, da se odločam, kaj mi je všeč in kaj ne. Za zapisnik, za parlamentarno komisijo povejte, za kateri odgovor ste se odločili," je dejal Möderndorfer in Snežiča opozoril, da je komisija sestavljena iz več članov ter da vsega skupaj ne jemlje osebno. Snežič je dejal, da tudi sam zaslišanja ne jemlje osebno. "Jaz sem se prišel malo zabavati sem, komisija je za mene brezzobi tiger, in niste vi sodišče, da bom jaz z vami razglabljal in vam odgovarjal. Torej, dajmo na prvo vprašanje odgovor a, se ne spomnim," je odgovoril.

V nadaljevanju je izmenjava med Snežičem in poslancem LMŠ-ja potekala na podoben način, Snežič je preiskovalni komisiji med drugim očital, da ga sprašuje na podlagi zapisov spletnega portala Necenzurirano.si. "Razpolagam z dokumentacijo bosanskega in hrvaškega tožilstva. Za mene je to dokumentacija, iz katere črpam, nikakor pa ne spletni portali. Za mene to ne more biti podlaga v preiskovalni komisiji," je poudaril Möderndorfer.

Doktorska dizertacija o davčnih utajah in prijateljevanje z Janezom Janšo

Na vprašanje, ali je kdaj sodeloval s Klemnom Nicolettijem, enim od lastnikov podjetja Majbert Pharm, je Snežič odgovoril: "Vem kdo je, iz Maribora, ker sem tudi jaz. Ampak to so fantje – avioni, kamioni, instagrami. Jaz niti ne morem biti njihov prijatelj, ker nimam Instagrama, že to vam dovolj pove." Nekaj vprašanj Möderndorferja je označil za strokovna. "Za davčno svetovanje računam 350 evrov za prvo uro. Če ste pripravljeni plačati, vam bom kot davčni strokovnjak tudi odgovoril na vprašanje, ki je strokovno," je dejal Snežič in dodal, da davčnih nasvetov ne bo delil zastonj. "Sprejemam tudi gotovino in dobite račun po pošti," je dodal.

Marko Koprivc iz stranke SD je Snežiča med drugim vprašal o njegovem odnosu z Janezom Janšo in o tem, zakaj se ga je v medijih prijel naziv "strokovnjak za davčne utaje".
"Moja doktorska dizertacija je imela naziv davčne utaje, zato mene nazivajo, da sem doktor davčnih utaj," je odgovoril Snežič. Glede odnosa s premierjem Janezom Janšo ni želel razpravljati. "Spoznala sva se, ko ni bil premier, sva se dosti pogovarjala in sodelovala, ko ni bil premier," je dejal. "Ne bom komentiral nobenega prijateljstva, niti kaj se pogovarjam s premierjem, ali se pogovarjam, o čem se pogovarjam. Kajti nisem politik in javnosti ne rabi zanimati moje privatno življenje," je dejal.

Enako je ponovil glede poznanstev z Dijano Đuđić, Jeleno Sladojević, Miranom Vukom in drugimi, ki naj bi bili vpleteni v sporne finančne transakcije.

10. člen zakona o parlamentarni preiskavi

(1) Pred začetkom pričevanja je treba priče poučiti o njihovi pravici, da odklonijo odgovor na posamezna vprašanja, če je verjetno, da bi s tem spravile sebe ali svojega bližnjega sorodnika v hudo sramoto, znatno materialno škodo ali v kazenski pregon.

(2) Priče in izvedence je treba pred začetkom zaslišanja opozoriti, da morajo izpovedati po resnici. Opozoriti jih je treba na kazenskopravne posledice krive izpovedbe. V postopku pred preiskovalno komisijo se priče in izvedenci ne zaprisežejo.

Na sejo vabljena tudi Damjan Damjanovič in Dražen Kuča

Člani komisije so na seji ob davčnem svetovalcu Roku Snežiču in njegovi soprogi Klavdiji Snežič pričakovali tudi nekdanjega direktorja Nove24TV Damjana Damjanoviča in podjetnika Dražena Kučo, a ju na zaslišanje ni bilo. Prvi se je opravičil zaradi zdravstvenih razlogov, Kuča pa se vabilu na zaslišanje že tretjič ni odzval. Möderndorfer je zanj zato predlagal sklep o prisilni privedbi priče, ki ga komisija tudi sprejela.

Sorodna novica Hojs: Posli Nove 24TV z Madžari so bili transparentni; Predalič: To je lov na čarovnice.

S parlamentarno preiskavo želijo poslanci ugotoviti dejansko stanje glede politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma vplivanja na domnevno pranje denarja v Novi kreditni banki Maribor (NKBM), kar naj bi storili tuji državljani in z njimi povezane pravne in fizične osebe.

Prav tako naj bi preiskava ugotovila politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja SDS-a in suma delovanja izdajateljev medijev v lasti te politične stranke in z njo povezanih fizičnih in pravnih oseb pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami leta 2018.

Komisija državnega zbora je med drugim že zaslišala notranjega ministra Aleša Hojsa. Kot nekdanji direktor Nove24TV je zatrdil, da storitve, ki so jih Novi24TV plačevala madžarska podjetja, niso bile fiktivne. Nekdanji direktor Novih obzorij Božo Predalič je preiskavo označil kot navaden lov na čarovnice, nekdanji odgovorni urednik Nove24 Boris Tomašič pa je zanikal financiranje SDS-a.