Foto:
Foto:
Mašo je vodil Anton Stres.

Romanje, ki je eno največjih v Sloveniji in ga že od vsega začetka organizira revija Ognjišče, je v svoji zgodovini prešlo v narodni dan bolnikov, ki ga Cerkev po svetu sicer zaznamuje 11. februarja.

Mašo vodil mariborski škof
Romanje se je začelo z mašo na trgu pred baziliko na Brezjah, ki jo je vodil Anton Stres. Ta je med drugim dejal, da je bolezen tudi resnica o družbi, v kateri živimo, duhovna kakovost kakšnega okolja se namreč kaže ravno v tem, kakšen odnos ima do svojih najšibkejših članov, je poročal Radio Slovenija.

Stres se je v pridigi dotaknil tudi splava in evtanazije. Po njegovih besedah je kristjanom popolnoma tuje in nesprejemljivo, da bi življenje uničevali, bodisi pred rojstvom bodisi na koncu življenja, "čeprav bi danes za to nekateri radi dobili tudi zakonsko dovoljenje".

Vsakoletno romanje na Brezje je ena izmed oblik skrbi Cerkve za bolnike, invalide in ostarele. Župniki organizirajo tudi posebne avtobuse, romarji pa dobijo v roke posebno knjižico s programom, molitvami in pesmimi, ki jim omogoča še dejavnejše sodelovanje.