Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.0 od 3 glasov Ocenite to novico!
Teš 6
Nekdanja direktorja sta med drugim odgovarjala na vprašanja o finančni konstrukciji projekta, vprašljivi pogodbi z Alstomom in njuni komunikaciji s HSE-jem ter vlado. Foto: BoBo
VIDEO
Soočenje nekdanjih direkt...

Dodaj v

Rotnik le prišel na soočenje s Totom

Preiskovalna komisija se je odločila soočiti nekdanja direktorja Teša
13. september 2017 ob 10:30,
zadnji poseg: 13. september 2017 ob 18:05
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Preiskovalna komisija DZ-ja za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri naložbi v Teš 6 je vendarle soočila nekdanja direktorja Teša, Simona Tota in Uroša Rotnika, ki na soočenje julija namreč ni prišel.

Rotnik je Termoelektrarno Šoštanj (Teš) vodil v času odločitve o gradnji projekta, od aprila 2003 do novembra 2010, in je podpisal sporno pogodbo z Alstomom. Njegov naslednik Tot, ki je bil direktor do januarja 2013, pa je podpisal pogodbo, ki opredeljuje pogoje za državno poroštvo za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri Evropski investicijski banki.

Tot je vztrajal pri tem, da je bila ob podpisu pogodbe z dobaviteljem tehnološke opreme za Teš 6 Alstomom finančna konstrukcija projekta zaprta le na papirju, državnega poroštva še ni bilo. Rotnik namreč trdi nasprotno, da je bila finančna konstrukcija decembra 2009 končana. "Lahko so se črpala le lastna sredstva," je pojasnil.

Ker finančna konstrukcija ni bila zaprta, je bil Teš v podrejenem položaju, je menil Tot. Osnovna pogodba z Alstomom je namreč po njegovem prepričanju neuravnotežena in enostranska v korist dobavitelju.

Ko je pogodba začela veljati, je Alstom 110-odstotno začel projekt, je dejal Tot. "Investitor je imel malo obveznosti v tej pogodbi, ampak ključno je bilo, da poravna vse dogovorjeno oz. da plača, ko je določena stvar narejena. In tu je nastal glavni problem. Vsakokrat, ko smo prišli do te točke, so bila potrebna pogajanja, v nasprotnem primeru je imel Alstom možnost in pravico prekiniti pogodbo in vse stroške obesiti na investitorja," je pojasnjeval Tot.

Rotnik: Projekt je bil voden v duhu odgovornega gospodarja
Rotnik je trditve, da je bil Teš v podrejenem položaju, zavrnil, na vprašanje predsednika komisije Matjaža Hanžka, kako ocenjuje svojo odgovornost pri podpisu pogodbe z Alstomom, pa je podobno kot na zaslišanjih tudi danes poudaril: "Nihče mi ni nikoli odsvetoval podpisa te pogodbe." Prav tako je ponovil, da so projekt v Tešu vodili v duhu odgovornega gospodarja in da niso kršili nobenih zakonov.

Če je ravnal kot odgovoren in skrben gospodar, kako je lahko potem podpisal aneks, ki je iz pogodbe izvzel stroške montaže, nanašal pa se je na bistveno eskalacijo klavzule, je podpredsednica komisije Maruša Škopac (SMC) vprašala Rotnika.

"Še vedno sem mnenja, da nisem podpisal nobene škodljive pogodbe. Eskalacijska formula je bila že v rezervacijski pogodbi in ta formula se bistveno ni spreminjala," je pojasnil Rotnik. Tot pa je ob tem dejal, da se je s podpisom aneksa rezervacijska pogodba spremenila na slabše, nenavadno pa se mu zdi, da je Alstom soglašal s pogajanji za znižanje eskalacijske vrednosti.

Rotnik je znova pojasnil, da so imeli ob podpisu eskalacije na voljo dve možnosti: podpis pogodbe za 740 milijonov evrov plus eskalacijo v obe smeri ali podpis za 720 milijonov evrov plus eskalacijo navzgor. Odločili so se za zadnje, s čimer so prihranili 20 milijonov evrov, kar je po njegovem mnenju tudi z današnjega vidika pravilna odločitev.

Člane komisije je med drugim zanimalo tudi, kdo je po Rotnikovem mnenju politično odgovoren za naložbo v Teš 6 in ali meni, da politični funkcionarji, ki vztrajno poudarjajo, da z vsebino pogodbe niso bili v celoti seznanjeni, krivdo valijo nanj.

Na to vprašanje Rotnik ni odgovoril konkretno, je pa pojasnil, da s politiki takrat o projektu ni govoril ter da niti ni imel pristojnosti, da bi o projektu obveščal nadzorni svet HSE-ja in Teša ter skupščino HSE-ja, torej vlado. Tako ni znal presoditi, ali je bila vlada takrat seznanjena z obema odložnima pogojema v pogodbi. "Sam konkretno nisem nikoli vladi govoril o Tešu 6," je poudaril.

T. K. B., Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
mend055
# 13.09.2017 ob 10:46
Bo Rotnik tokrat prišel na soočenje s Totom?

Je to tisti ''namišljeni'' gospod, ki je v nekakem nenavadnem - a ne krvnem - sorodstvu s prav tako namišljenim gospodom I. Bavčarjem? Oba imata nekaj skupnega - denarce sta pridobila na nenavadne načine. Pa še oba imata prijazne najbližje sorodnike s kar nekaj ne(PRIMI)čninami - seveda črno na belem zapisano.
smukač
# 13.09.2017 ob 13:36
Ko je bil denar na mizi je bil vedno tam.
m72
# 13.09.2017 ob 10:42
Pa naj ga policaji privlečejo, če ne zmore sam.
pirat1
# 13.09.2017 ob 10:37
Rotnik bo prišel le, če ga bo privedla policija.

Sicer se bodo poslanci načakali nanj in ga nikoli dočakali.
semaino
# 13.09.2017 ob 20:36
Nehajte s tem SDSom, od Magne naprej samo SDS. A ste bolni? Vlada NSI, SDS, Desus in kdo je se bil, SLS? So dali porostvo za TES6, ce cena ne bo presegla 900 mio.

Zakaj organi pregona niso vtaknili v jeco vse te, ki so odgovorni, da je cena presezena, ceprav je vrednost opreme zaradi krize po 2008 realno padala. Naj mi to nekdo razlozi.
galoper
# 13.09.2017 ob 18:44
Kdo je v Evropski investicijski banki opustil nadzor nad opredelitvijo pogojev za državno poroštvo kreditu 440M? Bo tudi v EIB kdo na zaslišanju in moral odgovarjati?
Nikogar ni bilo, ki bi mu (od)svetoval podpis pogodbe, da bi se lahko naj skliceval, če bi bilo narobe. Oprosti gospod dobroplačani nesamostojnež, (ne)podpisovati aktov po tujih nasvetih zna vsak otrok, za majhno nadomestilo, ne pa za visoko plačo.
boro007
# 13.09.2017 ob 15:13
Rotnik je pred komisijo nastopil dvakrat in ji zagotovil, da je v svojem mandatu ravnal kot dober in skrben gospodar

Potem pa ni razloga za strah, saj ne grizejo... No ja o tem zadnjem nisem popolnoma prepričan.
semaino
# 13.09.2017 ob 20:31
Rotnik: Projekt je bil voden v duhu odgovornega gospodarja

A ga tam nihce ni poknil po smrdljivih ustih, ko je to izrekel?


Zakaj, pa je potem presegel 900.000.000,00€, kot je bila zaveza vlade preden je Pahor prevzel krmilo?
TumeAugust
# 13.09.2017 ob 21:47
10 let = 120 mesecev...120 mesecev x 10.000 eur plače= 1.200.000 eur...pa še vmes treba kak račun-položnico plačat...pa pojest tut neki treba...Te direktorčke je potrebno s takšno enostavno formulo soočit...
kapljač
# 13.09.2017 ob 21:49
Odkar je Janša preseljen v Šaleško dolino se na vejah dreves , med seboj kregajo že vrabci.
Kako da s e ne bodo gospodarstveniki, politika in ljudje.
Ko s e bo začel graditi drugi tir, ta je vedno najbližje največji torti, pričakujem da se bo Janša preselil v Koper. Se bo še slovensko morje, z ribami vred, umaknilo na hrvaško in na italijansko stran.
Dr. Kumrovec
# 13.09.2017 ob 11:25
To je farsa! Rotnik uživa zaščito SDS, zato se mu ne bo nič zgodilo. Sramota.
kapljač
# 13.09.2017 ob 21:44
Kamorkoli se je umešala "Ljubljana" je vse šlo k vragu.
Premogarji Velenja so uspešno lahko kljubovali Beogradu in desetletja dolgo izgrajevali šaleško dolino in Slovenijo, medtem, ko so Beograjčanom siveli lasje. Ti so po denar v Velenje prihajali kar s kovčki in s praznimi kovčki odhajali domov.
"Ljubljanske srajce" pa so bile zadosti zahrbtne ,samouničevalne, da jim je uspelo "knape" postavit v avt pozicijo. Na škodo Šaleške doline Savinjsko Koroške regije in na škodo Slovenije.
Čisto tako, kot v vseh drugih delih Slovenije in v vseh resorjih , ki jih pokriva politika, ki s e tolče po prsih kako je slovenska. V resnici pa " je zgolj Ljudožerska", da ji ni para.
Kazalo