RTV bo še nekaj časa ostal brez generalnega direktorja s polnimi pooblastili. Foto: RTV SLO
RTV bo še nekaj časa ostal brez generalnega direktorja s polnimi pooblastili. Foto: RTV SLO
Aleks Štakul, v.d. generalnega direktorja RTV-ja
Štakul je opozoril na pomanjkanje denarja za izvedbo načrtovanega programa. Foto: RTV SLO

Na dosedanjih štirih razpisih ni bilo velikega zanimanja za to funkcijo, kot eden izmed razlogov za to pa je po mnenju svetnikov tudi novi zakon o RTV-ju, ki bo začel kmalu veljati.

Luknja, velika tri milijarde
Na seji je svet obravnaval tudi programsko poslovni načrt za leto 2006, ki ga je predstavil vršilec dolžnosti generalnega direktorja Aleks Štakul. Svet je ugotovil, da za izpolnitev sprejete strategije manjkajo tri milijarde tolarjev.

Štakul je pojasnil, da so bili pri prilagajanju obsega programov in obsega dela glede na razpoložljiva sredstva neuspešni, še vedno pa so previsoki tudi stroški dela. Če bi želeli slediti strategiji, ki je bila sprejeta do leta 2010, bi potrebovali vsaj dodatnih 500 milijonov tolarjev.

Štakul je kot oteževalne dejavnike omenil tudi določbo novega zakona, ki določene socialne kategorije opravičuje plačevanja naročnine, kar naj bi prineslo okoli 900 milijonov manjši dohodek. Opomnil je tudi na pred referendumom napovedano zniževanje RTV naročnine ter na dejstvo, da RTV naročnina že od leta 1999 ni sledila inflaciji in je bilo sledenje siceršnji rasti cen le polovično.

Poziv ustanoviteljem zavoda
Predsednik sveta RTVS-a Janez Kocijančič je vodstvu dejal, da mu svet ne more zagotoviti manjkajočih milijard, zato so člani vodstvo hiše pozvali, naj do naslednje seje skuša programski načrt uskladiti z danimi možnostmi.

Vodstvo se je še zavezalo, da bo na vlado in državni zbor kot ustanovitelja zavoda poslalo opozorilo, v katerem ju bo opomnilo, da trenutne razmere vodijo v osiromašenje programa.

O odprodaji delnic Eutelsata
Na seji so govorili tudi o izpeljanem poslu prodaje 1,65-odstotnega deleža v družbi Eutelsat. Vodstvo RTV-ja je zagotovilo, da pri poslu, v katerem je RTV prejela kupnino v znesku 36,9 milijona evrov in še 1,72-odstotni delež v novoustanovljeni družbi Eutelsat Communications, ni bilo posrednikov, ki bi prejeli provizije. Zavrnilo je tudi očitke o domnevni prenizki ceni za delnice.