RTV Slovenija bo imela prihodnje leto zaradi nižjega prispevka 4,6 milijona evrov prihodkov manj od načrtovanih. Foto: BoBo
RTV Slovenija bo imela prihodnje leto zaradi nižjega prispevka 4,6 milijona evrov prihodkov manj od načrtovanih. Foto: BoBo

Vlada je sicer avgusta predlagala znižanje RTV-prispevka za deset odstotkov. Po večmesečni razpravi v javnosti in opozorilih vodstva javne radiotelevizije o posledicah, ki bi jih takšno drastično znižanje prispevka prineslo, je v soboto koalicija odboru za finance predstavila kompromisni predlog - znižanje RTV-prispevka za pet odstotkov.

Odbor za finance je kljub opozorilu opozicijskih poslancev, da mora prispevek ostati enak, saj je to eden najpomembnejših virov financiranja zavoda, na koncu odločil, da bo od 1. januarja prispevek 12,11 evra. To dopolnilo k 55. členu zakona o izvrševanju proračuna za 2013 so nato zgodaj popoldne podprli tudi poslanci na plenarnem zasedanju.

Med prekinitvijo seje DZ-ja je sicer o tem potekala tudi razprava na parlamentarnem odboru za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino. Sklic seje je zahtevala poslanska skupina SD-ja, ki je kot predlog sklepa predlagala, da se višina RTV-prispevka za prihodnje leto ne bo spremenila. A odbor ni glasoval o tem sklepu, saj so pred tem sejo odbora prekinili.

RTV Slovenija bo tako v prihodnjem letu imela 112,3 milijona evrov poslovnih prihodkov (brez razvojnih sredstev), kar je za 6,6 milijona evrov manj, kot je bilo načrtovano. Zaradi znižanja prispevka se bodo prihodki zavoda v prihodnjem letu zmanjšali za 4,6 milijona evrov, poleg tega pričakujejo za dva milijona evrov nižje prihodke iz oglaševanja zaradi manjšega števila športnih dogodkov.

RTV: Prihranek ne bo spremenil življenjskega standarda, a vsebine bodo okrnjene
Manjše znižanje RTV-prispevka, kot je bilo od vlade sprva predlagano, bo sicer manj drastično vplivalo na napovedane programske reze, pravijo v vodstvu zavodu, "še vedno pa ostaja dejstvo, da nižanje RTV-prispevka pomeni okrnjeno programsko ponudbo javnega medijskega servisa".

"Obžalujemo, da je do znižanja sploh prišlo, saj za to ni nobenega ekonomskega ali drugega razloga, kar je vodstvo RTV Slovenija že večkrat argumentirano utemeljilo," še pravi vodstvo in dodaja, da gospodinjstvom, ki plačujejo RTV-prispevek (socialno ogroženi in invalidi so oproščeni) prihranek ne bo pomenil izboljšanja življenjskega standarda, RTV Slovenija pa bo morala zaradi tega opazno okrniti svoje programske vsebine.