Mnenja o novem RTV-zakonu še zdaleč niso enotna. Foto: RTV SLO
Mnenja o novem RTV-zakonu še zdaleč niso enotna. Foto: RTV SLO
Pastirček RTV Slovenija
RTV bi moral ostati javni zavod, menijo v Sindikatu novinarjev Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
RTV zakon (ne)usklajen

A podpisu se niso pridružili v Sindikatu kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTVS-ja ter v Sindikatu delavcev radiodifuzije Slovenije.

Usklajevanje izjave se je začelo pred približno pol leta na pobudo zastopnikov zaposlenih na RTV Slovenija, z njo pa ugotavljajo razlike in soglasja v besedilih členov predlaganega zakona. Zavezujejo se, da v zakonodajni postopek ne bodo vložene in v zakonodajnem postopku ne bodo podprte dodatne spremembe in dopolnitve predlaganega zakona, ki niso usklajene s podpisniki izjave. Predsednik sindikata novinarjev Iztok Jurančič pojasnjuje, da jim podpis izjave omogoča sodelovanje v zakonodajnem postopku.

Iz sindikata so še sporočili, da so novinarski sindikalni zastopniki skrbno pretehtali tveganja in rešitve vladnega predloga zakona, zlasti glede institucionalne, finančne in uredniške neodvisnosti javne radiotelevizije. Po njihovih besedah je finančna in premoženjska neodvisnost javne službe urejena zadovoljivo.

"RTV naj ostane javni zavod"
A za posamezne določbe predloga po drugi strani menijo, da bi jih morali izboljšati ter tako zmanjšati poslovna in organizacijska tveganja, ki bodo sledila zdaj predlaganim rešitvam. Jurančič je pojasnil, da se zavzemajo, da bi RTV ostal javni zavod, zaposleni pa bi ostali del javnega sektorja. Izboljšati bi bilo mogoče tudi določbe glede samostojnosti uredništev in imenovanja odgovornih urednikov, pravi Jurančič.

Želijo si še, da "politična samovolja ne bo prevladala nad legitimnimi interesi in strokovnimi predlogi novinarjev RTVS-ja".

Vsi sinidkati niso podpisali
V Sindikatu delavcev radiodifuzije Slovenija, ki se podpisu ni pridružil, menijo, da so bila usklajevanja končana, ko je vlada besedilo zakona posredovala v parlamentarni postopek.

Predhodna uskladitev predloga zakona tako ni bila opravljena, menijo v sindikatu, vsebinska uskladitev pa nikoli ni bila mogoča, saj ministrstvo za kulturo za to ni imelo pooblastila vlade.

RTV zakon (ne)usklajen