Dimitrij Rupel očitno ne namerava posedati v pisarni. Foto: EPA
Dimitrij Rupel očitno ne namerava posedati v pisarni. Foto: EPA
Žbogar komentiral Ruplovo pot

O tem vprašanju je premier Borut Pahor po seji komisije DZ-ja za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu govoril po telefonu z italijanskim kolegom, ko sta se dogovorila za srečanje svojih svetovalcev. Posvetoval se je tudi z novima ministroma Samuelom Žbogarjem in Boštjanom Žekšem, nato pa se je v Rim odločil poslati svojega posebnega odposlanca za zunanje zadeve.

O načrtovanem krčenju sredstev za manjšine sta sicer že govorila tudi Samuel Žbogar in italijanski zunanji minister Franco Frattini. Po besedah Žbogarja je Frattini povedal, da bodo v Italiji čez pol leta preverili, ali so problemi z delovanjem manjšine, in takrat dali potrebna dodatna sredstva.

Manjšina prihodnje leto ob milijon?
Kot je znano, je italijanska poslanska zbornica sredi novembra sprejela predlog državnega proračuna, ki predvideva tudi občutno krčenje prispevkov za slovensko manjšino za obdobje 2009-2011. V tem tednu naj bi o proračunu odločal še senat. V proračunski komisiji senata so sicer v petek zavrnili predlog dopolnila opozicijske Demokratske stranke, po katerem bi se vlada v Rimu zavezala, da ne bo znižala sredstev za slovensko manjšino v Italiji.

Predlog proračuna predvideva zmanjšanje finančnih sredstev za Slovence v Furlaniji - Julijski krajini v višini milijon evrov za prihodnje leto, v naslednjih dveh letih pa še za nadaljnjih 1,5 milijona oziroma 2,2 milijona evrov.

LDS razmišlja o sklicu koalicijskega vrha
Kot je poročal POP TV, pa medtem predsednica LDS-a Katarina Kresal že razmišlja, da bi predlagala sklic izrednega vrha koalicije. Razlog naj bi bile zadnje Pahorjeve kadrovske poteze, sodu pa naj bi izbila dno prav Ruplova pot v Rim."Vprašanje je, ali s tem posega v pristojnosti zunanjega ministra," opozarja Kresalova.

Gre za poseg v pristojnosti zunanjega ministra?
Kresalova naj bi še dejala, da Ruplova naloga kaže na to, da "morda njegova funkcija ne bo omejena samo na funkcijo javnega uslužbenca". Pahorjev kabinet zadeve ni komentiral, iz kabineta pa so sporočili, da je Pahor Rupla na posvet poslal po posvetovanju z zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem in ministrom za Slovence po svetu Boštjanom Žekšem.

Pahorjeva odločitev pa naj bi razburila tudi SD, ki ni zadovoljna niti s Pahorjevo odločitvijo, da se opraviči Anžetu Logarju, ki ga je vlada razrešila s položaja direktorja vladnega urada za komuniciranje, in mu ponudi mesto tiskovnega predstavnika vlade. Ta poteza naj ne bi bila všeč niti Zaresu. Logar je Pahorjevo ponudbo že zavrnil in sporočil, da se vrača na službo vlade za evropske zadeve, je še poročal POP TV.

E. S./A. K. K.

Žbogar komentiral Ruplovo pot