Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Arčon je v odgovoru na novinarsko vprašanje po seji vlade potrdil, da je omenjeni diplomat državo zapustil 27. marca, več pa ni želel povedati, ker je postopek tajen. Ob tem je poudaril, da odločitev, da diplomata razglasijo za persono non grato, "ni bila sprejeta čez noč": "Bila je tehtna in premišljena."

Kot smo poročali prejšnji teden, je ministrstvo za zunanje in evropske zadeve neimenovanega ruskega diplomata označilo za nezaželeno osebo in mu dalo do 28. marca čas, da Slovenijo zapusti. Pojasnili so, da so se za to odločili, ker je diplomat "opravljal dejavnosti, ki so bile neskladne z njegovim diplomatskim statusom".

Sorodna novica Minister Poklukar upa, da strategija priseljevanja ne bo le "list papirja"

Državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost v premierjevem kabinetu Vojko Volk je prejšnji teden povedal, da se je Slovenija za izgon ruskega diplomata odločila zaradi velikega povečanja ruskih propagandnih dejavnosti zoper slovenske nacionalne interese: "Šlo je za delovanje na vseh področjih družbenega življenja, za vplivanje na družbenih omrežjih."

Volk je razkril, da so v okviru dejavnosti kritizirali slovensko zunanjo politiko in upravičevali rusko agresijo na Ukrajino.

Po neuradnih informacijah je pri tem sodelovalo več sto ruskih državljanov, ki v Sloveniji bivajo zakonito na podlagi študentskih vizumov. Arčon danes tega ni želel komentirati, prav tako ni mogel povedati, kaj se dogaja s parom, ki so ga v začetku decembra 2022 aretirali zaradi suma, da sta vohuna.

9. člen Dunajske konvencije navaja, da lahko država sprejemnica kadar koli, ne da bi morala pojasniti svojo odločitev, obvesti državo pošiljateljico, da je kateri koli član diplomatskega osebja persona non grata. Če država pošiljateljica noče izpolniti svojih obveznosti ali jih ne izpolni v razumnem roku, lahko država sprejemnica odkloni priznavanje te osebe za člana diplomatskega predstavništva.