Geslo letošnje prireditve je Skupna zgodovina nas združuje za prihodnost. Rdeča nit je praznovanje 30-letnice Slovenije in pogovor s slovenskimi evropskimi poslanci, ki so prestavili ključne mejnike v zgodovini naše države.

Udeležili so se ga evropski poslanci iz Slovenije Ljudmila Novak (EPP/NSi), Milan Brglez (S&D/SD), Klemen Grošelj in Irena Joveva (oba Renew/LMŠ), ki je sodelovala na daljavo, ter nekdanji evropski poslanec Lojze Peterle.

Gimnazija Nova Gorica, ki je v preteklem šolskem letu sodelovala v programu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS) in skupaj z II. Gimnazijo Maribor osvojila naziv Naj šola ambasadorka Evropskega parlamenta, je organizirala praznovanje v počastitev dneva miru in 30-letnice samostojnosti Slovenije.

V okviru praznovanja so učitelji-mentorji in dijaki Gimnazije Nova Gorica prejeli tudi prenosni pokal programa EPAS za lanski uspeh.

V soboto pa bodo ob pomniku miru na Cerju pripravili tradicionalno zborovanje za mir. Slavnostni govornik na prireditvi, ki se bo začela ob 11. uri, bo pisatelj in kulturni delavec Tone Partljič. Zbrane bo nagovoril tudi italijanski novinar, publicist in župan obmejne občine Aiello v Furlaniji Andrea Bellavite.

Za režijo prireditve je poskrbel Rok Andres, v programu pa bodo sodelovali praporščaki Združenja veteranskih organizacij KoDVOS, dijaki novogoriške gimnazije, Klub mladih Društva TIGR Primorske, kvintet trobil Orkestra slovenske policije in Trio Le Dive.

"Tokrat bo ob 30. obletnici osamosvojitve Slovenije prireditev v znamenju pomena kulture. Kultura je namreč gradnik identitete vsakega naroda," je za STA povedala direktorica Turizma Miren Kras Ariana B. Suhadolnik.