Inštitut Danes je nov dan Parlametru dodaja novo orodje Commentality, namenjeno merjenju javnega mnenja. Foto: BoBo
Inštitut Danes je nov dan Parlametru dodaja novo orodje Commentality, namenjeno merjenju javnega mnenja. Foto: BoBo

Osmi sklic DZ-ja je mlajši in manj izobražen od sedmega sklica, v njem pa je tudi manj žensk. Ženske zastavijo manj poslanskih vprašanj kot njihovi moški kolegi, manjkrat si vzamejo besedo, njihovi govori pa so krajši.

Ob glasovanjih so najmanjkrat navzoči poslanci SNS-a, NSi-ja, SDS-a in poslanca narodnih manjšin, najpogosteje se sej udeležujejo poslanci LMŠ-ja. Poslanci koalicijskih strank se tudi sicer večkrat udeležijo glasovanj (93,4 odstotka) kot opozicijski (79,5 odstotka).

Vseh sej so se udeležili Tina Heferle (LMŠ), Meira Hot (SD), Aljaž Kovačič (LMŠ) in Nik Prebil (LMŠ). Najmanjkrat so se jih udeležili Iva Dimic (NSi), Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS), Jožef Horvat (NSi), Jelka Godec (SDS) in Jernej Vrtovec (NSi). Novinci so vestnejši pri udeležbi na sejah, udeležijo se 93 odstotkov glasovanj.

V NSi so naknadno pojasnili, da imata Dimičeva in Horvat nižjo prisotnost pri aktivnostih v državnem zboru zaradi dolgotrajne bolniške odsotnosti.

Opozicija postavlja več poslanskih vprašanj. Levica je v tem sklicu postavila kar dvakrat več poslanskih vprašanj kot v enakem obdobju prejšnjega sklica. Največ vprašanj je postavil Franc Trček. "Če je poslansko vprašanje orodje opozicije, to morda nakazuje, da je Levica bolj opozicija kot koalicija," sklepa Maja Cimerman iz inštituta Danes je nov dan.

Enotni poslanci

Poslanci na glasovanjih nastopajo enotno. "Kar 66 poslancev ni niti na enem glasovanju glasovalo drugače od svojih kolegov in kolegic," je povzel Žiga Vrtačič iz inštituta Danes je nov dan. Največ uporništva so zaznali pri SD-ju – Matjaž Nemec je na 20 glasovanjih glasoval drugače od svoje poslanske skupine. Prejšnji sklic je bil znotraj strank bolj neenoten pri glasovanju. "Poslanci se očitno raje odločijo, da ne pridejo na glasovanje, kot pa da bi glasovali proti svoji stranki," je povedala Cimermanova.

Parlamentarni podatki kažejo izredno močno in disciplinirano koalicijo, je dodala Cimermanova. Poslanci koalicije so bili neenotni na 42 glasovanjih od 317 glasovanj, pri katerih je drugače glasovalo največ sedem odstotkov oziroma trije poslanci. V enakem obdobju prejšnjega sklica je do 10 odstotkov poslancev glasovalo drugače kot kolegi na 143 glasovanjih. Poslanci Levice v 52 odstotkih glasujejo s koalicijo.

Novo orodje

Danes je nov dan Parlametru dodaja novo orodje Commentality, namenjeno merjenju javnega mnenja. Orodje se osredotoča na argumente, osnova pa ni komentar, ampak odziv, kot je všeček na Facebooku. Z odzivom bo uporabnik izražal strinjanje s trditvami, dodati pa ga je mogoče tako na novinarske prispevke kot predloge zakonov. Uporabniki se bodo morali prijaviti s SMS-geslom, telefonskih številk ne bodo shranjevali. Razvili so jo s finančno podporo Googla.

Gre za prvo merjenje javnega mnenja na ravni posameznih zakonodajnih predlogov, podatki bodo pokazali tudi strinjanje s posameznim delom zakona. "V primerjavi s komentarji lahko tukaj vidimo utrip javnega mnenja, s katerim lahko razlagamo popularnost določenih predlogov," je pojasnil Vrtačič. "Obetamo si, da nam bo na neki točki uspelo narediti povratno zanko nazaj do DZ-ja, da bomo javljali rezultate tudi tja," je dodal.

V zadnjem letu Parlameter deluje tudi na Hrvaškem in Poljskem. Do konca aprila ga bodo namestili tudi v Bosni in Hercegovini.

Parlameter spremlja aktivnosti poslancev