KPK bo najprej naredil preizkus, ali je prijava primerna za nadaljnjo obravnavo. Foto: BoBo
KPK bo najprej naredil preizkus, ali je prijava primerna za nadaljnjo obravnavo. Foto: BoBo
Kaj se dogaja na Sovi?
Anonimka iz Sove dobiva širše razsežnosti

Na komisiji (KPK) so tako potrdili, da so pred kratkim prijeli prijavo glede Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), a podrobnejših informacij o vsebini prijave in postopka niso mogli posredovati. Prav tako ne o dveh drugih postopkih, ki jih še vodijo v zvezi s Sovo.

Je pa KPK doslej Sovo obravnaval le na osnovi prejetih prijav. Komisija je obravnavala in končala tri zadeve, in sicer v letih 2007, 2011 in 2014, so pojasnili na KPK-ju.

Notranji nemiri na Sovi
V preteklih dneh so v medijih odmevala pisma anonimnih uslužbencev Sove, ki opozarjajo na razmere na agenciji. V nedeljo so k ukrepanju pozvali tudi premierja Mira Cerarja. Posredovali so mu "naznanilo suma kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije s strani direktorja Sove", ki so ga v začetku julija poslali KPK-ju.

Cerar od direktorja Sove Zorana Klemenčiča zato do 20. avgusta pričakuje natančno pisno poročilo, v katerem bo odgovoril na navedbe in očitke v pismu, ki so ga nanj naslovili anonimni uslužbenci agencije. Zatem se bo s Klemenčičem tudi sestal, je napovedal premier. Klemenčič je v nedavnem sporočilu za javnost zatrdil, da v Sovi ni nikakršnega alarmantnega stanja in kaosa.

Anonimni pisci naj bi pred nekaj dnevi protikorupcijski komisiji naznanili še enega visokega uslužbenca Sove.

Kaj se dogaja na Sovi?
Anonimka iz Sove dobiva širše razsežnosti