Na Generalni policijski upravi zagotavljajo, da ne bodo zmanjševali števila zaposlenih policistov in drugih operativnih delovnih mest in da se bo z združevanjem uprav zmanjšala administracija. Sindikate niso prepričali. Foto: Sindikat policistov Slovenije
Na Generalni policijski upravi zagotavljajo, da ne bodo zmanjševali števila zaposlenih policistov in drugih operativnih delovnih mest in da se bo z združevanjem uprav zmanjšala administracija. Sindikate niso prepričali. Foto: Sindikat policistov Slovenije
Prižiganje sveč k načrtovani ukinitvi PU SG
Generalna policijska uprava je obšla in ignorirala prizadete – "zaposlene in oba sindikata, ki smo za to namero izvedeli iz medijev šele 20. 10. 2010, čeprav projektna skupina za ukinitev PU SG deluje že od februarja 2009" pravi Janez Otorepec. Foto: Sindikat policistov Slovenije

Na Generalni policijski upravi vseskozi poudarjajo, da ne ukinjajo policijskih uprav, ampak izvajajo reorganizacijo policije, da bi uravnotežili obremenitve vseh uprav. A to ne pomirja članov Sindikata policistov Slovenije in Policijskega sindikata Slovenije, ki načrtom uprave in direktorja policije Janka Gorška nasprotujejo.

Sveče v znak spoštovanja koroških policistov
Ker so izvedeli, da so na sestanek v Celje vabljeni vodje služb iz PU-ja Slovenj Gradec, da se seznanijo z novimi delovnimi mesti in s tem, katera delovna mesta bodo premeščena iz Slovenj Gradca, so pred poslopjem uprave v Slovenj Gradcu prižgali sveče.

Prepričani so namreč, da je to dejansko začetek konca PU-ja Slovenj Gradec, zato so s simbolnim prižiganjem sveč želeli izraziti spoštovanje do kakovostnega policijskega dela v preteklih 30 letih na Koroškem, spoštovanje do visoki varnosti Korošcev in Korošic in tudi, kot je dejal predstavnik Sindikata policistov Slovenije za Koroško Janez Otorepec, kot "opomin norosti, ki jo na Generalni policijski upravi imenujejo projekt Libra".

Za njihove načrte so izvedeli iz medijev, generalni upravi očita Otorepec in dodaja, da gre po mnenju njihovega sindikata za političen projekt, ki naj omogoči politiki "ustrezno egionalizacijo in pri tem ukinitev Koroške pokrajine." Ukinitev PU SG bi namreč podražila delovanje policije na Koroškem, poslabšala varnostne razmere na Koroškem, okrnila delo na policijskih postajah in negativno delovala na stopnjo varnosti na Koroškem ter tudi "bistveno poslabšala socialne razmere zaposlenih, s koroškega pa umaknila okoli 100 delovnih mest, od tega večje število z visoko izobrazbo," še opozarjajo.

Posavski župani odločno proti
Tudi v Posavju se pritožujejo nad tem projektom, saj nasprotujejo napovedani združitvi Policijske uprave Krško z novomeško. Zato bodo priredil okroglo mizo, direktor policije Goršek in njegov namestnik Matjaž Šinkovec pa jo bosta popoldne načrtovano reorganizacijo predstavila svetu regije Posavje.

Proti reorganizaciji so se že izrekli vsi posavski župani in tamkajšnji občinski sveti. Na četrtkovi izredni skupni seji posavskih občinskih svetov v Krškem so vlado pozvali, da v procesih regionalizacije in reorganizacije državnih ustanov ne sme ukinjati teh, ki imajo sedež v Posavju.