Generalni direktor Igor Kadunc. Foto: BoBo
Generalni direktor Igor Kadunc. Foto: BoBo

V SAB-u so pripravili zahtevo za sklic nujne seje v delu, ki se nanaša na razmere na Radioteleviziji Slovenija. Strankin poslanec Marko Bandelli meni, da vlada izkorišča epidemijo covida-19 za prikrito rušenje osnovnih temeljev demokracije, med katerimi so tudi svobodni mediji. Spomnil je tudi na dogajanje v drugih medijskih hišah.

"Z zamenjavo urednikov, ki naj bi bili naklonjeni kritičnemu poročanju o delu vlade, bi praktično postavili spomenik propadanju javnih medijev," je dejal na današnji novinarski konferenci. Poudaril je, da opozicijske stranke ne bodo privolile v podreditev svobodnih javnih medijev in ustvarjanje "grozne mašinerije za vladno propagando". Po njegovih besedah niso "tukaj, da bi branili Kadunca".

Marko Bandelli iz SAB-a, v katerem so pripravili zahtevo za sklic seje, je dejal, da vlada izkorišča epidemijo za rušenje demokracije. Foto: BoBo
Marko Bandelli iz SAB-a, v katerem so pripravili zahtevo za sklic seje, je dejal, da vlada izkorišča epidemijo za rušenje demokracije. Foto: BoBo

Koprivc: Absurdni razlogi

S tem se je strinjal tudi poslanec SD-ja Marko Koprivc. "V SD-ju nikakor ne želimo braniti njega 'ad pesonam'. Zavedamo pa se, da se za tem skriva poskus oz. že konkretno udejanjanje podjarmljanja tega javnega medija," je dodal. Razloge za razrešitev je ocenil kot absurdne. "Zaradi slabega finančnega poslovanja! Ob tem, ko vlada s predlogom sprememb medijske zakonodaje in zakonodaje o RTV Slovenija skuša dobesedno finančno obglaviti to hišo," je dejal.

Kovačič: Na poti uničenja javnih medijev

Predlog za razrešitev Kadunca je po mnenju Aljaža Kovačiča (LMŠ) le ena izmed faz uničenja vseh javnih medijev in vseh, ki so kritični do vlade. "Gre za politično odstavitev direktorja, ki jim ni po godu," je poudaril. Dotaknil se je tudi seznama svetnikov, ki so podpisali zahtevo za razrešitev. "Šli so celo tako daleč, da je prvopodpisana oseba, ki je kandidirala na državnozborskih volitvah kot predstavnica največje vladne stranke," še pravi. Dodal je, da smo že dolgo na točki preloma. "Ali bomo sledili državam, s katerimi se naši ministri tako radi srečujejo, ali pa se bomo vrnili na zahod," je po njegovem mnenju eno ključnih vprašanj.

Vatovec: Vlada napada

Zahtevo za sejo odbora so podprli tudi v Levici, v kateri so pripravili drugi del zahteve za sklic seje odbora, in sicer o dogajanju na Metelkovi 6. Kot je v izjavi za STA dejal vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec, v stranki menijo, da se politika ne sme na takšen način vmešavati v delo RTV Slovenija. Poudaril je, da vlada vodi napad na RTV Slovenija, sodstvo in nevladnike. Svetniki, ki so podpisali zahtevo za razrešitev, so po njegovih besedah preslikava vladne koalicije.

Tudi o deložaciji nevladnikov

Na seji odbora, ki bo prihodnji teden, bodo obravnavali tako problematiko RTV Slovenija kot deložacijo nevladnikov z Metelkove.

Alenka Gotar: Prvopodpisana sem po naključju

Predčasno razrešitev generalnega direktorja Igorja Kadunca je predlagala skupina 13 programskih svetnikov RTVS-ja. Med drugim mu očitajo, da je zavod med letoma 2017 in 2019 posloval z izgubo, da ni pripravil številnih dokumentov in da je vodil neuspelo kampanjo za dvig RTV-prispevka.

Prvopodpisana pod predlog za Kadunčevo razrešitev Alenka Gotar je na preteklih državnozborskih volitvah kandidirala za poslanko vladajoče stranke SDS. Foto: MMC RTV SLO
Prvopodpisana pod predlog za Kadunčevo razrešitev Alenka Gotar je na preteklih državnozborskih volitvah kandidirala za poslanko vladajoče stranke SDS. Foto: MMC RTV SLO

Nekateri podpisniki so v zadnjih dneh pojasnili, da niso vedeli, kaj podpisujejo, poročata Večer in Radio Študent. Tako na primer Alenka Gotar trdi, da ni predlagateljica, ampak da se je njeno ime prvo na seznamu znašlo po naključju. Kot poroča Radio Študent, Gotarjeva pojasnjuje, da predloga ni pripravila in da zanj ni zbirala podpisov.

Marija Orešnik iz Zveze društev upokojencev Slovenije pa je za Večer pojasnila, da so jo vprašali le, ali podpira uvrstitev zadeve na dnevni red. "Prisežem, da nisem prebrala pobude, niti je nisem videla. Kaj Kaduncu očitajo, še danes ne vem. Sedaj je videti, kot da bi me zlorabili," pravi.

Predsednik programskega sveta Ciril Baškovič je za Večer napovedal, da bodo o pobudi za razrešitev razpravljali 2. novembra.

Opozicija opozarja na pritiske na javno RTV in nevladnike