Nekdanji minister Šabeder o odzivu Šarčeve vlade na krizo

Že v vladnem poročilu o spoprijemanju z epidemijo, ki je bilo objavljeno 5. maja, je namreč zapisano, da je odhajajoči premier Marjan Šarec ministru za zdravje Alešu Šabedru preprečeval hitrejše ukrepanje.

Ob razglasitvi epidemije 12. marca je bil Aleš Šabeder zadnjič pred novinarji: "Od vsega začetka je bila moja velika želja, da zdravstvo ni deljeno na naše in vaše, da ni deljeno na leve in desne in v tem smislu sem zmeraj tudi deloval."

V vladnem poročilu, objavljenem 5. maja, je zapisano: iz korespondence ministra za zdravje Šabedra izhaja, da mu Marjan Šarec hitrejšega ukrepanja v posamičnih primerih prej ni dovolil oziroma ga je celo aktivno preprečeval.

Šabeder je za TV Slovenija pisno sporočil: "Do zadnje minute je naša ekipa na ministrstvu za zdravje delala in v tej krizi se je izkazalo, da smo delali v pravo smer." Razmere so se spreminjale iz ure v uro, je dodal.

Iz stranke LMŠ pa so ostro zapisali: "To, da bi Marjan Šarec nekdanjemu ministru za zdravje karkoli preprečeval, vidimo v LMŠ-ju kot še eno izmed lažnih novic Janeza Janše in Nove24."

Premier Janez Janša je namreč v ponedeljkovem rednem pogovoru za Nova 24TV povedal, da sta z ministrom Šabedrom pred prisego nove vlade komunicirala po različnih kanalih in da bi lahko prav ta njuna korespondenca razsvetlila, kaj je nekdanji premier počel takrat, ko bi moral prevzeti odgovornost in sprejemati ukrepe. Janša je napovedal: "Ko bo čas in če se bo bivši minister Šabeder strinjal, bom objavil najino korespondenco."

A Šabeder se v te politične zgodbe ne želi vmešavati: "Bilo je korektno in nujno, da novo vlado, ki prihaja v te zelo zahtevne krizne razmere, o številu obolelih in ostalih pomembnih dogodkih sproti obveščamo in se o ukrepih skupaj usklajujemo. To je tudi glavna vsebina sporočil." Kot še pravi, so takrat vladale skorajda vojne razmere.