Štirim bolnišnicam bi nove mize močno olajšale delo. Najbolj so seveda prikrajšani pacienti. Foto: RTV  SLO
Štirim bolnišnicam bi nove mize močno olajšale delo. Najbolj so seveda prikrajšani pacienti. Foto: RTV SLO
Onkološki inštitut
Na Onkološkem inštitutu, ki tudi čaka na mize, so razmere nevzdržne. Na njih je v pismu opozoril zdravnik Erik Brecelj. Foto: RTV SLO
Minister za zdravje

Komisija je odločala, ali je nakup miz podjetja Sanolabor, ki ga je ministrstvo kot najboljšega ponudnika izbralo že lani, mogoč kljub vloženemu revizijskemu zahtevku podjetja Mollier. TV Slovenija je poročala, da bo ministrstvo mize sedaj kupilo z neposrednimi pogajanji s ponudniki. Med katerimi ponudniki bo izbirala še ni znano.

Ko se Slovenija odpravi kupovati mize

Oprema je namenjena bolnišnicam v Murski Soboti, Novem mestu, Izoli, Mariboru in ljubljanskemu Onkološkemu inštitutu.
Potem ko je leta 2003 izbruhnila afera v zvezi z nepravilnostmi pri obnovi operacijskih miz v ljubljanskem Kliničnem centru, je ministrstvo pripravilo javni razpis za dokup in montažo 18 operacijskih miz s pripadajočo opremo.

Razpis je bil dediščina prejšnjega ministra Dušana Kebra. Tedaj so se prijavili štirje ponudniki: Soča oprema, Mollier, Sanolabor in Aico-med. Postopek se je zaradi revizij zavlekel, nato je državna revizijska komisija vse pritožbe zavrnila. Tako je ministrstvo po vodstvom Andreja Bručana lahko objavilo nov razpis po odprtem postopku.

Na razpis so se zopet odzvali isti štirje ponudniki in ministrstvo se je odločilo za Sanolabor. Veselje pa ni trajalo dolgo. V javnost je takoj prišla novica, da sta izmed štirih ponudnikov dva, ki sta bila za okoli 200 milijonov tolarjev cenejša od izbranega Sanolaborja, izpadla. Bručan je pojasnil, da sta imeli ponudbi Molliera in Soče opreme pomanjkljivo dokumentacijo, ponujena oprema ni bila takšna, kot jo je zahtevala komisija, v kateri so tudi kirurgi. Mlliere je takoj napovedal pritožbo.

Drnovškovo posredovanje in posredovanje zdravnikov
H končanju sage z operacijskimi mizami, ki škodi predvsem bolnikom, je pozval tudi predsednik države Janez Drnovšek med obiskom Onkološkega inštituta in Mollieru predlagal odstop od pritožbe. Primer preučuje tudi protikorupcijska komisija, ki vsak dan dobiva nove dokumente za preučitev. Na vlado pa so se obrnili zdravniki in jo pozvali, naj čim prej spremeni zakonodajo na področju javnih naročil.

Bručan odločitve revizijske komisije ne komentira
Minister za zdravje Andrej Bručan o odločitvi revizijske komisije ni mogel govoriti. Menil pa je, da celoten postopek nakupa operacijskih miz, z odločitvijo revizijske komisije vred, kaže na neživljenjskost veljavne zakonodaje. Minister je napovedal, da bodo v okviru spremeb zakonodaje, ki se pripravlja, predlagali, da se pri urgentnih nakupih v zdravstvu vlaganje zahtevkov za revizijo zaostri, presoja pravilnosti in nepravilnosti pa naj bi bila manj toga.