Italijanskim policistom se bodo pridružili slovenski. Foto: EPA
Italijanskim policistom se bodo pridružili slovenski. Foto: EPA

"Ustavili smo plovbe čez Sredozemlje. Zdaj zaostrujemo še nadzor za varovanje kopenskih meja. Po več letih Italija ni več evropsko begunsko zatočišče," besede Salvinija po podpisu protokola o skupnem delu italijanske in slovenske policije v Rimu povzema avstrijska tiskovna agencija APA. Na slovenski meji načrtuje Italija skupne policijske patrulje, kot to že izvaja na francoski meji. Njen cilj je ustaviti nezakonite prehode meja.

Na Generalni policijski upravi so potrdili, da je cilj začetka skupnih mešanih slovensko-italijanskih mejnih policijskih patrulj 1. julij, vendar še ni bil podpisan izvedbeni sporazum, zato ta datum še ni potrjen. Prav tako ni znano, kdaj bi lahko bil podpisan.

Število prebežnikov, ki Italijo dosežejo po t. i. balkanski migrantski poti, je od začetka letošnjega leta poraslo. V Trstu so letos nedaleč od meje s Slovenijo aretirali 782 prebežnikov, kar je enkrat več kot v primerljivem obdobju lani, sobotne podatke povzema APA. 121 prebežnikov so medtem prijeli nedaleč od meje z Avstrijo.

Skupne patrulje predlagal Cerar
Vzpostavitev skupnih patrulj je ob vse večjem številu prebežnikov, ki z Balkana prek Slovenije nezakonito prehajajo v Italijo, predlagal zunanji minister Miro Cerar. Notranji nadzor v schengenu je za Slovenijo nesprejemljiv, saj ubija duh schengena, evropsko povezljivost, notranji trg in štiri svoboščine, zato si je treba prizadevati, da vprašanji varnosti in migracij obravnavamo skupaj, tako da nadzor na notranjih mejah ne bo potreben, je pred tedni pojasnjeval Cerar.

O skupnih policijskih patruljah na meji med državama sta sredi maja v Rimu govorila tudi generalna direktorja slovenske in italijanske policije, Tatjana Bobnar in Franco Gabrielli.