Nesoglasja okoli osrednje državne proslave
Nekdanji predsednik vlade in zdajšnji predsednik Liste Marjana Šarca. Foto: BoBo
Nekdanji predsednik vlade in zdajšnji predsednik Liste Marjana Šarca. Foto: BoBo

Politična razdvojenost pred državnim praznikom je vse bolj vidna. Da jih ne bo na osrednjo proslavo ob dnevu državnosti, so napovedali v opozicijskih strankah LMŠ in Levica, medtem ko so v SD-ju in SAB-u potrdili, da bodo na slavnostni seji DZ-ja in proslavi njihovi predstavniki prisotni.

Predsednik LMŠ-ja in nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec se bo v sredo namesto na osrednjo državno odpravil na proslavo v Kamniku. Obenem je "antiproslavo", ki jo na ljubljanskem Prešernovem trgu pripravljajo protestniki, označil za proslavo ljudstva.

Aktiv delavk in delavcev v kulturi je v ponedeljkovem sporočilu za javnost pozval k bojkotu državne proslave, ki bo v sredo na predvečer dneva državnosti. Zapisali so, da se "odločno distancirajo od letošnjega uradnega proslavljanja", in za isti dan ob 19. uri napovedali zbor na Prešernovem trgu v Ljubljani, kjer nameravajo izvesti lasten program. "Republika, ki je nastala leta 1945, se je prek partizanstva z umetnostjo in kulturo zgledno oboroževala za upanja polno novo dejanje leta 1991, danes pa Republika Slovenija uveljavlja popačeno, zoženo in žaljivo pojmovanje kulture in umetnosti. Te dve dihata samo še zavoljo pol stoletja stare sistemske urejenosti," je še zapisal aktiv.

Te proslave se bodo udeležili tudi predstavniki Levice.

Šarec: Praporščaki so izključeni

"Če ljudje vsak petek izražajo svoje mnenje, če nekatere tudi ob branju ustave odnašajo s trga, potem bi bilo od politike nedopustno, da bi sedela na takšni manifestaciji in ji s tem dajala neko legitimnost. Kajti, če smo resni v svojih namenih, če se strinjamo, da situacija ni dobra, potem lahko to pokažemo tudi na neki deklarativni ravni in damo vedeti, da tudi mi politiki s svojim delovanjem kažemo na nepravilnosti," je predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec povedal v izjavi za medije.

Ko bodo časi drugačni, ko bo tudi oblast znala komu prisluhniti, ko bo mogoče vodila kakšen dialog, preden bi se protesti zgodili, potem pa upam, da bomo spet nekoč družno praznovali, tako kot je to tudi pravilno. Zame ta odločitev seveda ni lahka, ker sam nisem človek, ki bi se temu izogibal, ampak zdaj so taki časi.

Marjan Šarec

Sicer ni privrženec neudeleževanja tovrstnih dogodkov, a moti ga, da so bili iz proslave izključeni praporščaki in veteranske organizacije (slednje so pozneje spet vključili v proslavo).

Prepričan je, da bi se dalo praporščake kljub omejevalnim ukrepom, ki še veljajo za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, vključiti v proslavo ali pa vsaj postaviti prapore v stojala. Spomnil je tudi na dogajanje leta 2012. "Takrat nekateri prapori niso bili zaželeni, zlasti tisti, ki imajo zvezdo. Potem je ravno zaradi teh praporjev v preteklosti SDS organiziral svoje proslave," je povedal.

Fajonova in odprto pismo Janši ter Pahorju

Voditeljica SD-ja Tanja Fajon se bo proslave udeležila. Foto: BoBo
Voditeljica SD-ja Tanja Fajon se bo proslave udeležila. Foto: BoBo

Predsedujoča SD-ju Tanja Fajon je v odprtem pismu predsednika republike Boruta Pahorja in predsednika vlade Janeza Janšo pozvala, "da z vključitvijo vseh, še posebej vseh veteranskih organizacij, predvsem pa z iskrenim obžalovanjem globokega družbenega razdora in razlogov zanj", omogočita, da Slovenija nastanek samostojne države praznuje enotna in povezana.

Po njenih besedah je enotnost ob spominjanju na prelomne dogodke v zgodovini naše države odgovornost vseh, a sta za to najbolj odgovorna predsednik republike in vlade. "Če bomo Slovenke in Slovenci, državljanke in državljani, dan državnosti praznovali razdeljeno, je to v največji meri posledica ravnanj in odnosa najvišjih predstavnikov države in sedanje oblasti," je zapisala.

Dodala je še, da v teh trenutkih potrebujemo predvsem enotnost in izhodno strategijo iz pereče gospodarske in socialne krize, da je zdaj čas za skupno vizijo in ne izključevanje.

SAB: Tak praznik bi nas moral združiti

V stranki SAB pa so pojasnili, da se bo slavnostne seje DZ in osrednje državne proslave udeležila večina njihovih poslancev. "Ne glede na dejstvo, da smo opozicijska stranka in ne podpiramo vlade Janeza Janše, ocenjujemo, da bi nas tako pomemben praznik, kot je dan državnosti in letos že 29. obletnica osamosvojitve, moral združiti in vključevati, ne razdvajati," so poudarili.

Janša: Pozivanje na antiproslavo je nedostojno

Predsednik vlade Janez Janša se je v ponedeljkovem pogovoru za Novo24TV odzval na napovedan bojkot državne proslave. "Pozivanje na antiproslavo ob dnevu državnosti je nedostojno, zavržno in izven vsega, kar si predstavljamo pod besedami 'normalnost' in 'civilizacija'. Upam, da si bodo organizatorji antiproslave do srede premislili," je dejal.

Dodal je, da so na petkovih protestih razdelili na tisoče letakov za antiproslavo, ki naj bi motila državno proslavo. Alternativne proslave sicer ne obsoja v vsakem primeru. "Če bi tisti, ki ob petkih protestirajo proti vladi, naredili svojo proslavo, na svoj način, s svojim kulturnim programom in izrazjem, ki jim je blizu, ter pod skupnim simbolom slovenske zastave, potem kapo dol. Se ne strinjamo, ampak praznujemo skupaj, praznujemo to, kar je skupno," je povedal Janša.

Opozoril je, da gre pri zborovanjih, kjer se ne upoštevajo varnostni ukrepi za preprečitev širjenja novega koronavirusa in omejitve števila ljudi na javnem kraju, za kršitev zakona o nalezljivih boleznih, za kar so zagrožene kazni. Po Janševih besedah gre za ogrožanje zdravja, življenja in ne nazadnje tudi povzročanje velike gospodarske škode, če bi bilo treba zaradi takšnih dogodkov ponovno ustavljati javno življenje.

Leta 2016 je bila na ljubljanskem kongresnem trgu uradna državna proslava. Sledeči dan pa je SDS v Ljubljani organiziral svojo slovesnost. Tedaj je sicer kazalo, da bosta poleg SDS-a pri njeni organizaciji sodelovali tudi stranki NSi in SLS, a je prišlo do nesoglasij predvsem pri govorcih.

Predsednik vlade Janez Janša. Foto: BoBo
Predsednik vlade Janez Janša. Foto: BoBo

Na posredovanje Pahorja vrnili predstavnika KoDVOS-a

V Sloveniji bomo v četrtek praznovali dan državnosti in 29. obletnico osamosvojitve. Vrhunec prireditev v čast prazniku bo osrednja državna proslava, ki bo v sredo, na predvečer praznika, potekala na ljubljanskem Kongresnem trgu. Zbrane bo nagovoril predsednik republike Borut Pahor. Pred proslavo se bo na slavnostni seji sestal državni zbor.

V zadnjih tednih je sicer odmevala odločitev vlade, da iz koordinacijskega odbora za državne proslave in prireditve izključi dotedanje predstavnike veteranskih in domoljubnih organizacij, vanj pa je imenovala predstavnika Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve.

Nasprotovanje temu so v začetku junija izrazili v Koordinaciji veteranskih in domoljubnih organizacij Slovenije.

Pahor pa je nekaj dni pozneje vladi predlagal, naj v koordinacijski odbor znova vključi predstavnika veteranskih organizacij iz Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije. Po njegovem mnenju se tudi na ta način potrdi zavezanost načelu vključevanja, in ne izključevanja.