Hrvaška državna sekretarka za evropske zadeve v Zagrebu Andreja Metelko Zgombić je zanikala vpletenost hrvaških obveščevalcev in dejala, da ne ve od kod premierju Marjanu Šarcu takšne informacije. Foto: BoBo
Hrvaška državna sekretarka za evropske zadeve v Zagrebu Andreja Metelko Zgombić je zanikala vpletenost hrvaških obveščevalcev in dejala, da ne ve od kod premierju Marjanu Šarcu takšne informacije. Foto: BoBo

Portal 24ur.com je v sredo poročal, da je nekdanjemu slovenskemu sodniku arbitražnega sodišča Jerneju Sekolcu in slovenski agentki Simoni Drenik prisluškovala hrvaška obveščevalna služba (SOA) oziroma obveščevalec Davor Franić, znan tudi kot Mehanik Davor iz afere novačenja salafistov za tihotapljenje orožja v BiH.

Šarec je povedal, da jim je na seji, zaprti za javnost, direktor Sove Rajko Kozmelj pojasnil razmere na Balkanu in okoliščine v tej zadevi. Vendar se je premier ob tem opravičil, da ne more postreči s konkretnimi podatki, ker gre za sistem nacionalne varnosti.

"Tisto, kar smo slišali, je dokaj skrb vzbujajoče, vendar smo zadovoljni, ker Sova dobro dela. Skrbi nas, ali je to način delovanja znotraj EU-ja in ali je to odnos med državami, ki naj bi bile prijateljske," je pojasnil premier Šarec in dodal, da je dejstvo, da je arbitražni postopek končan in da je bil to pogoj za vstop Hrvaške v EU.

"Kar smo danes izvedeli, nas ni navdalo z optimizmom, kar se tiče sosedskih odnosov. Mi se bomo še naprej trudili, da bomo delovali v evropskem duhu," je dodal.

 Premier Šarec ni optimističen glede odnosov s Hrvaško.  Foto: BoBo
Premier Šarec ni optimističen glede odnosov s Hrvaško. Foto: BoBo

Na Hrvaškem zanikajo prisluškovanje

Hrvaška državna sekretarka za evropske zadeve na zunanjem ministrstvu v Zagrebu Andreja Metelko Zgombić je zanikala trditve o vpletenosti hrvaških obveščevalcev v razkritje telefonskega pogovora med Sekolcem in Drenikovo. "Ne vem, od kod slovenskem premierju takšne informacije," je povedala novinarjem po seji hrvaške vlade.

Pojasnila je, da jim po izbruhu afere ni uspelo ugotoviti, kako je komunikacija med slovenskimi akterji arbitražnega postopka prispela v medije, ki so zgodbo objavili poleti leta 2015. Izpostavila je, da je najpomembneje, da so ti pogovori bili. S tem je Slovenija kompromitirala arbitražni sporazum, vztrajajo na hrvaškem zunanjem ministrstvu.

Erjavec zadovoljen z razkritjem

Obrambni minister Karl Erjavec, ki je bil v času arbitražne afere vodja diplomacije, je po seji vlade novinarjem dejal, da je zadovoljen, da se je odkrilo, kdo je prisluškoval. "Očitno so bile to hrvaške tajne službe, z interesom, ker je bilo očitno hrvaško vodstvo mnenja, da arbitražna razsodba za Hrvaško ne bo ugodna, da bo Slovenija dobila prost dostop do odprtega morja in da bo dobila več kot polovico Piranskega zaliva. Očitno so želeli ta postopek diskreditirati," je dejal.

Očitno so bile to hrvaške tajne službe, z interesom, ker je bilo očitno hrvaško vodstvo mnenja, da arbitražna razsodba za Hrvaško ne bo ugodna, da bo Slovenija dobila prost dostop do odprtega morja in da bo dobila več kot polovico Piranskega zaliva. Očitno so želeli ta postopek diskreditirati.

Karl Erjavec

Po njegovem mnenju so za objavo prisluhov takrat izbrali pravi trenutek, saj je bil v tujini, ko je ženo peljal na izlet ob 25. obletnici poroke. "Izkoristili so priložnost, da so takrat udarili s to novico," pravi Erjavec.

Poudaril je sicer, da tedanja slovenska agentka in sodnik sploh ne bi smela komunicirati, in to je tudi razlog, da je prišlo do prisluškovalne afere, zadovoljen pa je, da je Slovenija na sodišču v Haagu dokazala, da zadeva ne vpliva na končno odločitev in je bila razsodba vendarle sprejeta. Ni pa želel komentirati, ali bo razkritje o tem, kdo je prisluškoval, Sloveniji v nadaljevanju kaj pomagalo, češ da je to stvar nadaljnjih postopkov.

Predsednik komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Matej Tonin je medtem na pobudo poslanca SD-ja Matjaža Nemca že predlagal razširitev seje komisije, ki bo prihodnjo sredo, s poročilom o prisluškovanju tujih obveščevalnih služb slovenskemu sodniku in agentki pri arbitražnem sodišču v letu 2015. Na seji naj bi govorili tudi o stanju na Zahodnem Balkanu ter porastu nezakonitih prehodov na schengenski meji.

Odstop Sekolca in Drenikove po izbruhu afere

Sekolec in Drenikova sta, potem ko so bili poleti leta 2015 razkriti prisluhi, odstopila, Hrvaška pa je sporočila, da je arbitražni postopek o meji s Slovenijo tako kompromitiran, da ne bo sprejela arbitražne razsodbe o meji. Kdo je prisluškoval Sekolcu in Drenikovi, doslej ni bilo znano, pojavljala pa so se ugibanja, da bi lahko za prisluhi stali nemški ali ameriški obveščevalci.

Za Šarca hrvaško prisluškovanje zaskrbljujoče