Marjan Šarec je v Portorožu miril gospodarstvenike z besedami, da ne bo nobena davčna odločitev sprejeta brez dialoga z njimi. Foto: BoBo
Marjan Šarec je v Portorožu miril gospodarstvenike z besedami, da ne bo nobena davčna odločitev sprejeta brez dialoga z njimi. Foto: BoBo

Vsaka odločitev bo morala dozoreti v dialogu, z vami in drugimi socialnimi partnerji, da bomo prišli do rešitve, s katero sicer ne bodo vsi zadovoljni, bo pa taka, da se bo dalo živeti in delati.

Marjan Šarec o dialogu
Predsednik Združenja Manager Aleksander Zalaznik je dejal, da brez uspešnih podjetnikov tudi uspešne Slovenije ne bo. Foto: BoBo
Produktivnost slovenskega gospodarstva je podpovprečna, treba jo je dvigniti nad povprečje EU-ja, opozarjajo gospodarstveniki. Foto: BoBo
Menedžer leta je postal direktor družbe BSH Hišni aparati Boštjan Gorjup (skrajno desno). Foto: BoBo
Menedžer leta postal Boštjan Gorjup
Šarec: Vladi ni vseeno za gospodarstvo

Slovenski premier Marjan Šarec je zbrane gospodarstvenike nagovoril na rednem letnem kongresu v Portorožu, ki ga danes in v petek organizira Združenje Manager. "Če zvišamo le en davek ali pa drugega znižamo, potem nismo naredili nič, smo porušili sistem," je dejal o ukrepih na davčnem področju, o katerih govori koalicijska pogodba.

Zato verjame, da jih čaka težka naloga – da v dialogu najdejo ustrezne rešitve. "Vsaka odločitev bo morala dozoreti v dialogu, z vami in drugimi socialnimi partnerji, da bomo prišli do rešitve, s katero sicer ne bodo vsi zadovoljni, bo pa taka, da se bo dalo živeti in delati," je dejal.

"Obljubim, da se bomo o vseh ukrepih, preden jih bomo udejanjili, pogovorili z vami," pa je dejal tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Nujno izogibanje šokom
Predsednik Združenja Manager Aleksander Zalaznik je pred tem opozoril, da gospodarstva ne smemo izpostavljati šokom, ki bi zmanjšali ambicije za ustvarjanje dobičkov. Kajti dobički, ki so bili še pred nekaj leti veliko nižji kot danes, morajo ostajati v podjetjih kot gorivo za razvoj, predvsem pa kot motivacija tistim, ki so pripravljeni več tvegati in prevzemati večjo odgovornost.

"Brez uspešnih podjetnikov ne bo uspešne Slovenije, zato se mi ne zdi pošteno, da se pogovarjamo o zvišanju davka na dobiček," je dejal Zalaznik.

Kaj je gorivo za uspešno poslovanje podjetij, je tudi osrednja tema letošnjega kongresa. "Tudi v gospodarstvu si želimo blaginjo in socialno državo," je dejal o ciljih iz koalicijske pogodbe, ob tem pa poudaril pomen sodelovanja.

Sodelovanje države in gospodarstva
Na pomen sodelovanja je opozorila tudi izvršna direktorica Združenja Manager Saša Mrak. Po kazalniku sodelovanja med državo in gospodarstvom se uvrščamo med najslabših deset držav, je opozorila. V Sloveniji namreč imamo dovolj razpoložljivega človeškega kapitala za rast in razvoj, napredek pa zavirajo strukturni in kulturni dejavniki, med katerimi je po njenih besedah tudi sposobnost sodelovanja.

Za govornika na kongresu so zato povabili tudi profesorja na fakulteti INSEAD Paula Evansa, ki je predstavil izsledke raziskave o konkurenčnosti Slovenije in njeni privlačnosti za talente. Po skupni oceni globalnega indeksa konkurenčnosti za talente je Slovenija med 129 državami sicer na dobrem 28. mestu, a je zato pri pridobivanju nadarjenih kadrov iz tujine precej pri repu lestvice, šele na 96. mestu.

"Človeški kapital, ki ga ni več v izobilju, moramo upravljati veliko previdneje kot doslej v primerjavi s finančnim kapitalom, ki ga imamo za zdaj še veliko na razpolago," je povzela Mrakova. Izziv zato mora biti, kako pojav bega možganov spremeniti v kroženje možganov. "Želimo, da se naši strokovnjaki vračajo v Slovenijo," je dejala.

Slovenska produktivnost ni najboljša
Ena izmed tem letošnjega kongresa je tudi produktivnost. Po podatkih Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je slovenska produktivnost za 20 odstotkov nižja od povprečja EU-ja. "Mislim, da je to slab rezultat, in naloga je, da produktivnost dvignemo vsaj malo nad povprečje EU-ja," je dejal Zalaznik.

Predsednik Združenja Manager si želi, da bi se Slovenija v prihodnosti lahko pohvalila z dvigom produktivnosti in dodane vrednosti, prav to pa je po besedah direktorja Umarja Boštjana Vasleta skupaj s prilagoditvijo demografskim spremembam ključno za razvojni zagon Slovenije.

O produktivnosti je Vasle dejal, da nam v zadnjih 20 letih ni uspelo narediti nobenega koraka, da bi se približali tistim državam, ki jim želimo biti podobni. Glede demografskih sprememb pa je opozoril, da se je delež mlade populacije v zadnjih letih močno znižal, medtem ko se že nekaj časa povečuje delež starejše populacije, ta trend pa se bo še nadaljeval.

Tveganja za rast
Vasle je posvaril pred tveganji, ki bi lahko ogrozili rast gospodarstva. "Šoki se bodo slej kot prej zgodili, bodo slej kot prej dosegli Slovenijo," je dejal. Nekateri znaki so po njegovih besedah že vidni, denimo na trgu dela vedno več podjetij poroča, da imajo težave pri pridobitvi delovne sile, še posebej visoko izobražene. "To bi lahko bila ovira pri gospodarski rasti," je dejal.

V okviru kongresa bodo danes med drugim pripravili okroglo mizo o ključnih vzvodih rasti in okolju, v katerem bomo delali v prihodnjih letih. Podelili bodo tudi tradicionalni priznanji za menedžerja leta in podjetje s posebnim odnosom do raznolikosti in uravnoteženosti, letos sta dobitnika direktor družbe BSH Hišni aparati Boštjan Gorjup in Droga Kolinska. V petek se bo dogodek nadaljeval s predavanji domačih in tujih strokovnjakov na temo digitalne transformacije.

Vsaka odločitev bo morala dozoreti v dialogu, z vami in drugimi socialnimi partnerji, da bomo prišli do rešitve, s katero sicer ne bodo vsi zadovoljni, bo pa taka, da se bo dalo živeti in delati.

Marjan Šarec o dialogu
Menedžer leta postal Boštjan Gorjup
Šarec: Vladi ni vseeno za gospodarstvo