Marjan Šarec ne skriva namere, da bi morda še pred formalnimi pogovori pri predsedniku Borutu Pahorju dorekli vsaj obris morebitne koalicije. Foto: BoBo
Marjan Šarec ne skriva namere, da bi morda še pred formalnimi pogovori pri predsedniku Borutu Pahorju dorekli vsaj obris morebitne koalicije. Foto: BoBo
Pogovor s predsednikom stranke DeSUS Karlom Erjavcem je bil konstruktiven, so sporočili iz stranke LMŠ. Foto: BoBo

Marjan Šarec, ki se je s svojo Listo Marjana Šarca (LMŠ) na nedeljskih volitvah s 13 poslanskimi mandati uvrstil na drugo mesto, je v četrtek popoldne vsem novoizvoljenim parlamentarnim strankam poslal povabilo k sooblikovanju predloga o sodelovanju, ki vsebuje izhodišča z nekaj ključnimi točkami, pri katerih bi se lahko poenotili v koaliciji za prihodnost. O pripravljenosti strank na tako koalicijo se je Šarec v preteklih dneh že pogovarjal z Mirom Cerarjem, Alenko Bratušek in Dejanom Židanom, zdaj pa še z Erjavcem.

Šarec je sicer srečanje z Erjavcem, kot so pojasnili v stranki LMŠ, označil za konstruktiven pogovor o možnosti sestave vlade.

Srečanje tudi z Levico in NSi-jem
Tudi s predstavniki Levice, kjer sicer pripravljajo svoja programska izhodišča za pogajanja, so se dogovorili za srečanje s Šarcem, ki bo v prihodnjih tednih. Da se pogovarjajo tako z eno kot z drugo stranjo, pa je v četrtek na Televiziji Slovenija pojasnil tudi predsednik NSi-ja Matej Tonin.

Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič je pojasnil, da se bodo do Šarčevega pisma opredelili prihodnji teden.

Šarec sicer pisma ni poslal zmagovalcu nedeljskih volitev SDS-u. Je pa predsednik SDS-a Janez Janša Šarčevo pismo z izhodišči objavil na Twitterju in ob njem pripisal: "Tole je 'program'? Resno? Ali se kdo norčuje iz Marjana Šarca?"

SDS povolilnih dejavnosti ne komentira
V SDS-u sicer svojih povolilnih dejavnosti ne pojasnjujejo, Janša pa je po četrtkovem neformalnem srečanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem pojasnil, da bodo njegovo vabilo s programskimi izhodišči, če mu bo formalno podeljen mandat za sestavo vlado, prejeli vsi. Če bi se izkazalo, da obstaja kakšna druga večina, pa Janša sploh ne bo sprejel mandata, sta se dogovorila s Pahorjem. Po Janševih besedah namreč nima smisla zavlačevati z neko proceduro, če se izkaže, da ima nekdo drug večino za sestavo vlade.

Šarec ne skriva namere, da bi morda še pred formalnimi pogovori pri Pahorju dorekli vsaj obris morebitne koalicije.